20 septembrie 2024
Zona zeroMagazinFericirea, intr-o lume a fraternitatii linsorilor

Fericirea, intr-o lume a fraternitatii linsorilor

Inteleptul Solon ne-a spus ca nimeni nu prea stie daca este fericit cat timp traieste, pentru ca oricand se pot abate asupra noastra nenorocirile; trebuie sa asteptam sfarsitul vietii cuiva pentru a conchide daca a fost sau nu fericit. Kant credea ca fericirea este un ideal, in vreme ce Sigmund Freud ne spune ca fericirea este un ideal irealizabil, intrucat suferinta ne asediaza din trei parti: din partea propriului nostru corp (sortit decaderii si disolutiei), din partea lumii exterioare ( care ne asediaza cu durere si angoasa), din partea universului relatiilor cu toti ceilalti (un univers al unei „fraternitati de linsori”, cum ar zice Sartre).
Iata ca, sub semnatura lui Leo Bormans, Daily Mail ne prezinta „Cartea mondiala a fericirii”, un fel de reteta pentru oblojirea sufletului. Daca am putea urma sfaturile autorului, am da cu tifla guvernantilor si neprietenilor; chiar am fi fericiti. Pe scurt, autorul ne propune 12 pasi in apropierea fericirii.
1. Sa acceptam ceea ce avem. Se crede ca oamenii fericiti au niveluri modeste de asteptari si aspiratii. Ei se straduiesc sa atinga doar tintele realiste, nu alearga dupa himere. Pe scurt, pentru a fi fericiti trebuie sa ne bucuram doar de ceea ce avem. 2. Sa ne bucuram de tot ceea ce facem. Daca privim slujba pe care o avem, de pilda, ca pe o filiala a Infernului, nu putem fi fericiti. 3. Sa traim clipa, adica nimic altceva, cred, decat acel „Carpe diem!” al lui Horatiu. 4. Alegeti-va fericirea. Suntem indemnati sa ne imaginam viata ca pe o poveste pe care o putem modifica si corecta pe masura ce tot intoarcem filele ei. 5. Cultivati relatiile potrivite. Fericirea nu exista decat in raport cu altii. A-i pretui pe altii, inseamna fericire, pentru ca este de asteptat sa fim si noi recompensati cu pretuire. 6. Fiti tot timpul ocupati. Psihologii spun ca persoanele active, ocupate, sociabile, sunt cele mai sanatoase si mai fericite. 7. Evitati comparatiile. Bucurati-va de reusitele personale, nu lasati loc invidiei, care aduce nefericire. 8. Fii tu insuti. Oamenii fericiti sunt spontani, naturali si reali. Acestia spun ceea ce cred si ceea ce simt, nu sunt ingrijorati in legatura cu ceea ce cred altii despre ei. 9. Nu va lasati cuceriti de ingrijorare. Oamenii fericiti nu se ingrijoreaza si recunosc ca 90% din griji nu se indeplinesc. Lasati grijile nejustificate deoparte! 10. Organizati-va eficient. Oamenii fericiti planuiesc si organizeaza, au obiective si un scop bine stabilit. In haos si intamplare nu prea puteti gasi fericirea. 11. Ganditi pozitiv. Oamenii fericiti elimina toate lucrurile negative si privesc doar partea frumoasa si pozitiva a lucrurilor. Priviti „partea plina a paharului”. 12. Pretuiti fericirea. Fericirea poate fi invatata, iar gasirea unui scop in viata iti poate usura drumul. Oamenii fericiti apreciaza si realizeaza ca fericirea le va prelungi viata, zice Leo Bormans.
Descoperim in demersul autorului principii ale stoicismului antic. Stoicii ne indeamna sa traim conform unei morale care este derivata din esenta legilor naturii. Acceptarea acestei evidente compenseaza durerea si nefericirea, impaca binele cu raul, viata cu moartea. Blaise Pascal i-ar raspunde astfel lui Leo Bormans: „Cautam fericirea, dar nu gasim decat nefericire si mizerie”. J. Stuart Mill ar nuanta: „E mai bine sa fii un om nemultumit decat un porc satisfacut, sa fii un Socrate nefericit mai degraba decat un imbecil multumit; iar daca imbecilul si porcul sunt de alta parere, e fiindca ei nu cunosc decat o parte a problemei”. Dumneavoastra cum i-ati raspunde lui Bormans?…





spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img