19 octombrie 2024
ActualitateSalariul minim mai mare, contribuție la pensie, pe măsură

Salariul minim mai mare, contribuție la pensie, pe măsură

Creșterea salariului minim pe economie, de la 2.300 lei la 2.550 lei, nu constituie o bucurie pentru persoanele care au contract de asigurare socială, facultativ, pentru participarea la sistemul public de pensii. Și aceasta deoarece, corespunzător cu majorarea salariului, va crește și cota de participare la pensii pentru cei care se asigură la nivelul minim de venit. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, nivelul minim al venitului înscris în contractul de asigurare socială, încheiat în baza Legii 263/2010, va fi de 2.550 lei.

Cum cota de contribuție este de 25 la sută din venitul asigurat, cei care au un contract încheiat cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău vor achita lunar cel puțin 637,5 lei (aceasta este suma datorată din 2.550 lei) față de 575 lei, în prezent. Ei trebuie să știe și că toate veniturile asigurate înscrise în contracte al căror nivel se situează sub 2.550 lei se vor modifica la această sumă, prin notificare, din inițiativa Casei de Pensii.



Titularii de contract de asigurare au dreptul la pensie de limită de vârstă, la un bilet la tratament balnear subvenționat și la ajutor de deces. Contractul de asigurare voluntară se încheie în scopul obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, în vederea completării venitului asigurat, utilizat la calculul acesteia.

Actul se depune la CJP Bacău de către persoana interesată ori mandatarul acesteia, prin procură specială. Se poate asigura facultativ, pe bază de contract, orice persoană pentru care nu există obligația legală de a contribui la sistemul public de pensii. Venitul asigurat, înscris în contract, se poate modifica pe parcurs, dar, evident, nu va fi mai mic de 2.550 lei. Plata contribuției se va face până la data de 25 a lunii următoare, dar este permisă și anticipat, pe o perioadă de cel mult un an.

Banii vor fi depuși la CJP Bacău de către asigurat sau orice altă persoană ori în contul CJP, RO30TREZ06122210304xxxxx, la Trezoreria Bacău, prin virament bancar sau mandat poștal. Neachitarea la termen a contribuției atrage perceperea de dobânzi și penalități de întârziere. După 6 luni consecutive de neplată, contractul de asigurare va fi reziliat. Sumele achitate nu se restituie, dar vor fi valorificate ca stagiu de cotizare la stabilirea pensiei de limită de vârstă.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img