Dacă privești scena din exterior, poți să vezi cum cel întrebat se topește brusc. De fapt, este o întrebare banală: ,, Sigur ți-e bine…?”
,, Nici o minte de calitate nu e scutită de un dram de nebunie”, zice Aristotel. Pentru că, într-adevăr bunătatea nu-i un dar pentru toată lumea, ci un privilegiu pentru cei ,,aleși”. Știu, ispita cea mai puternică e să faci totul pe dos. Socotiți că a vă lipsi periodic de a face fapte bune e o normalitate. Dar și liniștea sufletească trebuie încărcată, nu-i așa? A vă deosebi de toți ceilalți care se asigură să facă acest lucru, înseamnă să vă familiarizați încă din fragedă pruncie cu acest firesc de abordare.
,,Dorința de a face bine e o artă” atunci când inteligența este stimulată. Inteligența deplină ne determină să căutăm mental modalitățile și mijloacele necesare efectuării oricărui lucru. Indiferent de natura și intensitatea ei, inteligența este o formă de eficiență dovedită. Însă, înainte de asta, ca să te poți pregăti pentru reușită, reține un lucru: inteligența se dobândește și se cultivă. Nimeni nu se naște înzestrat. Oamenii pe care îi cunoști și care radiază de fericire, care și-au învins grijile, care se simt minunat mereu și oriunde, și-au dobândit inteligența treptat, puțin câte puțin. Acum ei sunt privilegiați. Știți cum se traduce? Inteligentul nu face nimic forțat și totuși nu lasă nimic nefăcut. Omul lipsit de inteligență face mereu tot felul de lucruri împins de la spate și tot îi mai rămân multe lucruri de făcut.
Cea mai mare satisfacție este să acționezi fără ca sinele tău să conștientizeze imediat fapta bună. Altfel spus: să faci totul într-un mod firesc.
Acum eu te întreb: ce legătură să fie între inteligență și succesul tău în viață? Iubirea oglindește inteligența. Când ești înzestrat cu iubire, acționezi mereu cu inteligență. Absolut totul faci cu iubire. ,,Ce vrei să spui? Iubirea este cea care conturează inteligența?” Da! O face mai puternică, o încarcă mereu cu energie greu de stăpânit. E ca și cum te-ai trezi dis-de-dimineață cu o dorință arzătoare de a alerga prin parc. Să alergi și să nu te mai oprești decât atunci când picioarele ți se vor împletici printre alei. Abia atunci iei o pauză, privești cerul și rostești: ,,Tare îmi este bine! Chiar aveam nevoie de o gură de aer proaspăt”. Este magnific! O satisfacție de nedescris. Exact așa este și sentimentul atunci când faci o faptă bună. Ține seama de aceste indicii subtile cu privire la dobândirea unui statut de privilegiat. Felul în care oamenii se ajută între ei, îi definește pe ei înșiși. Dacă ești adesea răutăcios, ranchiunos, arogant, leneș și așa mai departe, poți să tragi concluzia rațională că aceste obiceiuri se vor repercuta și în starea ta generală. Cu alte cuvinte, vei fi mereu un nefericit și un neîmplinit.
Eu acum asist la întâlnirea dintre un om inteligent și un suflet pierdut. Cel dintâi transmite o senzație de admirație pentru viață, în timp ce celălalt privește în gol de parcă ar fi ultima secundă din această lume. O stare de teamă de nedescris îl inundă pe de-a-ntregul și acesta dispare ca și cum nu ar fi fost aievea. Ceea ce într-un fel e, – cum spuneam- ,,binele într-unul și răul în celălalt”.
Cred cu tărie că inteligența va avea puterea să selecteze valorile și să fie conștiința intrasigentă a comportamentului uman. Un comportament plin de înțelepciune și dragoste nemărginită. În traducere liberă: este ziua pe care nu o vom uita niciodată, Ziua Inteligenței. Astăzi 21 decembrie 2021. O inteligență aparte, născută din iubire.
Carmen Barcan, terapeut