19 octombrie 2024
ActualitateVin banii pentru ajutorul de încălzire cu lemne

Vin banii pentru ajutorul de încălzire cu lemne

Zeci de mii de familii și persoane singure vor beneficia pentru iarna 2021-2022 (perioada noiembrie-martie) de ajutorul de încălzire pe bază de combustibili solizi ori lichizi, care se acordă potrivit Legii 226/2021 a consumatorului vulnerabil. Mai exact este vorba despre 25.800 beneficiari din toate cele 93 de orașe și comune care compun județul. Pentru ei vor fi alocați 31.900.000 lei (pentru toată iarna), în care intră ajutorul de încălzire și suplimentul de energie de 20 lei/lunar.

Vineri, 17 decembrie, conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială a emis deja ordinul de plată, astfel că luni, 20 decembrie, toate primăriile din județ pot să ridice banii de la Trezorerie. Prin urmare, până la Crăciun, toți cei îndreptățiți la acest tip de ajutor, care se achită o singură dată pentru toată iarna, respectiv 5 luni, ar trebui să-și primească suma de bani cuvenită. Amintim că, potrivit Legii 226/2021, consumator vulnerabil este considerat cel cu un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/membru component, în cazul familiei, și de maximum 2.053 lei în situația persoanei singure.



Cuantumul ajutoarelor de încălzire se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100 la sută pentru cei cu cele mai mici venituri (0-200 lei/persoană) și descrește în raport de acestea ajungând la minimum 10 la sută, pentru cei care se află la limita maximă a resurselor financiare (2.053 lei), precizată de lege. Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală sunt de cel puțin 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică și 320 lei pentru combustibili solizi și petrolieri.

Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei. Prin urmare, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar în sezonul de iarnă, pe tipuri de locuință (cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere). Județul Bacău este inclus în zona rece. Familiile cu un venit mediu lunar de cel mult 1.386 lei/membru component și persoanele singure care au până în 2.053 lei vor beneficia și de un supliment lunar care va fi de 30 lei pentru consumul de energie electrică, 10 lei-gaze naturale sau energie termică și 20 lei-combustibili solizi și petrolieri.

Acest tip de ajutor va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui dat pentru combustibil solid sau petrolier, care îi va fi achitat titularului de drept. Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică, atunci cuantumul suplimentului se majorează la 70 lei. Să mai notăm că pentru încălzirea centralizată ori pe bază de gaze naturale sau energie electrică, ajutorul va fi plătit în ianuarie 2022.

 

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img