30 septembrie 2024
ActualitateCrăciunul a intrat în județ pe la Târgul de produse montane de...

Crăciunul a intrat în județ pe la Târgul de produse montane de la Ghimeș-Făget

Comuna Ghimeș-Făget, aidoma întregii Văi a Trotușului, a fost binecuvântată, la sfârșitul săptămânii, cu un superb peisaj de iarnă, un decor cum nu se putea mai bun pentru o manifestare care devine tradițională, „Târgul de Crăciun al Gospodăriilor de Produse Montane”. Târgul a fost organizat, timp de două zile și a ajuns astfel la a patra ediție.

Organizat de firmele Degustarium și Xilopal, administrate de familia Pal, cu sprijinul Consiliului Local, târgul a reunit zeci de producători locali și a fost vizitat de cei care iubesc obiceiurile și atmosfera de Crăciun, dar și produsele tradiționale, ecologice și de calitate.



Festin culinar

Producătorii au adus la târg preparate de carne, lactate și preparate din pește. Nu au lipsit nici mierea de albine, nici dulciurile și nici produsele din cătină ecologică, dar nici produsele creatorilor de măști și costume populare. I-am văzut la tarabe pe Diana Albu, Valeria Șerbu, și Dragoș Pașcu, pe Livia și Viorel Olteanu, pe Nagy Ianoș Maria și Antal Maria, dar și pe Cristina Toncu, Antal Tibi și Sárig Attila. Alături de ei au fost Ioan și Adriana Oltyan, Marcela Manole și Focze Margit sau Csaba și Csilla Gârbea. Cum putea lipsi de la Târg, însă, Dulcețica Mamei, din Hemeiuș, cu minunatele ei dulcețuri, sau preparatele din păstrăv ale familiei Ionela și Mihai Paliștan? Au expus ornamente de Crăciun și Lica și George Cojocea, dar și elevii de la Liceul Tehnologic din localitate. Iar lista de produse a fost completată de minunatele săpunuri naturale de la Savonarium Ghimeș, preparatele alimentare comercializate de magazinele Degustarium și de Asociația Crescătorilor de Animale „Valea Muntelui” sau de Dumitru și Erika Pal și de Bela și Magdalena Balasz.

Oficialii Târgului

La deschiderea oficială a evenimentului au fost prezenți Oltean Peter – primarul comunei Ghimeș-Făget, Adrian Solomon – directorul Direcției Agricole Județene, Gabriela Sava – comisar șef adjunct al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Bacău, Gheorghe Baciu – primarul orașului stațiune Slănic Moldova, Marian Dobrin – consilier superior la Oficiul de Dezvoltare Montană Dofteana al Agenției Naționale a Zonei Montane, Monica Bârsan – directoarea Liceului Tehnologic Ghimeș-Făget și Antal Etelka – învățătoare la Școala Gimnazială „Dani Gergely” cu predare în limba maghiară.

Manifestarea a fost deschisă de Petrică Pal, managerul firmei Xilopal și de primarul Oltean Peter. Iar în mulțime i-am întâlnit și pe primarii din Palanca și Brusturoasa, Adrian Paliștan și Valeriu Atudorei, dar și pe subprefectul Narcis Jitaru.

Adrian Solomon, directorul Direcției Agricole Județene, a transmis asistenței salutul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, care a dat asigurări că în mandatul său se va dedica și produsului montan și gospodăriilor din zonele montane, pentru a se crea acel lanț scurt „de la furcă la furculiță, de la producători la consumatori”.

La masă cu folclorul

La finalul Târgului, a avut loc și Concursul de Împodobit Bradul de Crăciun, iar în cele două zile de program pe scena evenimentului au urcat elevi ai școlilor de pe Valea Ghimeșului, cu dansuri autentice ceangăiești și colinde. Au mai venit acolo și Vaszi Levente (colinde), Corul Bărbătesc de pe Valea Ghimeșului (cântece și colinde), elevi ai Școlii Generale „Dani Gergely” (colinde), Grupul Mugurașii (Spectacol de Crăciun), elevi ai Liceului Tehnologic Făget (colinde), elevi ai Școlii Generale Tărhăuși (dansuri de pe Valea Ghimeșului) și Corul bărbătesc Ghimeș-Făget (colinde).

Marian Dobrin, Agenția Națională a Zonei Montane:  „Producătorii prezenți la acest târg merită toate laudele și respectul pentru ceea ce fac ei zi de zi. Ei sunt cei care păstrează și transmit mai departe tradițiile milenare. A crescut numărul celor care au înregistrat produse pe o schemă de calitate recunoscută la nivel european, schema «Produs montan». Noi îi vom sprijini cu certificarea produselor montane, dar și cu a urma cursuri de formare profesională gratuite sau consiliere pentru dezvoltarea și diversificarea activităților care aduc un plus de valoare muncii lor.”



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img