30 septembrie 2024
ActualitateChimcomplex ar putea cumpără Rompetrol

proprietarul grupului industrial Chimcomplex vrea să cumpere Rompetrol, consiliat de celebra Rothschild&Cie

Chimcomplex ar putea cumpără Rompetrol

Cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, acum în proprietatea kazahilor de la KMG International, ar putea intra în grupul industrial Chimcomplex. Cel mai puternic antreprenor la Bursa de Valori București (BVB) din acest moment, omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează și Chimcomplex, a anunțat chiar la BVB, în ceea ce privește Divizia de Chimie și de integrare petrochimică a acestui grup industrial, finalizarea unor studii preliminare și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate, dar și a achiziției Rompetrol.

Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. „Toate aceste proiecte – a precizat Ștefan Vuza – răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa.



În strategia de dezvoltare a Chimcomplex se urmărește formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022. În scopul finanțării proiectelor menționate și implementării strategiilor de dezvoltare, Compania are în vedere demararea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) in prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista societatea Chimcomplex Borzești în acest demers, fiind vorba despre Rothschild & Cie”.

Ziarul Financiar apreciază că aceasta ar putea fi cea mai mare tranzacție din industria petrochimică a ultimilor ani, estimată la 1-1,2 miliarde de lei.

Într-un comunicat transmis la Profit.ro, KMG spune că unul din aspectele luate în considerare și analiză îl reprezintă „stabilirea unor discuții cu companii care au experiență în proiecte de decarbonizare. Noua strategie este în curs de dezvoltare și este prematur în acest stadiu să oferim alte informații, dacă aceste discuții se vor reflecta și în colaborări/parteneriate.

Grupul Chimcomplex cuprinde combinatele chimice din Borzești și Râmnicu Vâlcea, iar Rothschild este una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, care furnizează și servicii de consiliere financiară.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img