30 septembrie 2024
ActualitateAccizele scumpesc carburanții la pompă, de la 1 ianuarie

Accizele scumpesc carburanții la pompă, de la 1 ianuarie

Vești mai puține bune pentru șoferi vor veni de la începutul anului viitor. Astfel, aproape ca de fiecare dată, în debutul anului, carburanții auto se vor scumpi încă de la 1 ianuarie 2022, urmare a modificării de către Ministerul Finanțelor a nivelului accizelor aplicate acestor produse.

Majorarea este prevăzută în legislația fiscală care stabilește că „nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie. Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”. Prin urmare, din ianuarie 2022, pentru benzina fără plumb, prețul pentru 1.000 de litri va crește de la 1.827,13 lei la 1.892,72 lei, o majorare de 3,55%, respectiv 65,59 lei. Ceea ce înseamnă că vom cumpăra litrul de benzină din stațiile peco mai scump cu 6,5 bani fără TVA (7,7 bani cu TVA). În privința motorinei, acciza va fi de 1.734,66 lei pentru 1.000 de litri, față de 1.674,55 lei în prezent, o creștere de 3,28%, respectiv 60,11 lei. La pompă, litrul de motorină se va scumpi cu 6 bani fără TVA (7 bani cu tot cu TVA).



Prețurile la benzină și motorină au crescut semnificativ în 2021

Anul acesta, carburanții auto au înregistrat cea mai accentuată scumpire, de la începutul anului, ajungând, în octombrie, aproape de 7 lei litrul. Astfel, față de octombrie anul trecut, atât motorina, cât și benzina se scumpiseră, în medie, cu aproximativ 1,5 lei/litru (cu 30% mai mare, față de 2020). Un plin de carburant ajunsese să coste mai mult cu cel puțin 40 de lei în plus față de toamna trecută. Interesant că, la final de noiembrie, litrul de benzină a scăzut sub pragul de 6 lei. În weekend, cea mai ieftină benzină standard se găsea la stațiile Petrom – 5,83 de lei, iar motorina cu prețul cel mai bun, tot la Petrom – 5,86 de lei. În medie, o familie alocă 10% pentru transport. Raportat la puterea de cumpărare din România, avem cel mai scump combustibil din UE. Consumul de carburanți auto a crescut semnificativ în România, fiind  de așteptat să depășească nivelurile dinaintea pandemiei. Petrom, cel mai important actor de pe piața carburanților auto, cu o cotă de piaţă de 32%, a raportat o creștere a vânzărilor retail, după primele trei trimestre, de peste 10% față de 2020. La rândul său, Rompetrol a anunțat o creștere, în aceeași perioadă de raportare, de 19% a vânzărilor prin stațiile proprii.

La ce să ne așteptăm?

Scumpirile la pompă sunt influiențate de mai mulți factori, unul fiind scumpirea barilului de petrol. Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) anunță că prețul petrolului va fi mai scump ca niciodată în anul ce urmează. Un alt factor este creșterea ridicată a consumului, ceea ce înseamnă că atunci când cererea este mare, oferta se majorează și ea. Nu în ultimul rând, și deprecierea leului față de euro și dolar vor influiența prețul carburanților la pompă. Peste toate acestea, problema care se va resimți odată cu scumpirea carburanților va fi majorarea de preț la toate bunurile și serviciile, de la alimente și medicamente, până la electrocasnice și materii prime, mai ales din zona construcțiilor. În mod inevitabil, nota de plată va fi achitată de … consumatori.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img