15 noiembrie 2024

Focar de pestă porcină, la gospodăriile din Pârjol

Pesta porcină africană a ajuns la Pârjol. În plus, alte patru cazuri au fost depsitate la mistreții din fondurile cinegetice din județ, ridicând la 156 numărul total de infectări.
Veterinarii băcăuani anunță identificarea unui nou focar de pestă porcină la porcii domestici, de data asta în gospodăriile populației din comuna Pârjol.

În plus, au mai fost raportate oficial alte patru cazuri noi de pestă porcină la mistreții vânați în urma acordării permisiunii de reducere a numărului de porci sălbatici, în fondurile cinegetice afectate din județ. „La această dată, la nivelul județului, sunt active 156 cazuri de pestă porcină la mistreți, situații în care se aplică restricțiile conform legislației sanitare veterinare în vigoare, în domeniu”, au trasmsis reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău.



În aceste condiții, populația trebuie să cunoască o serie de reguli care musai trebuie respectate, în scopul evitării transmiterii mai departe a periculosului virus. Astfel, porcii de la privați nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți, până la stingerea focarelor de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții din zona afectată. În plus, toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie imediat declaraţi medicului veterinar și DSVSA, în scopul investigării. Mai mult, trebuie respectate și măsurile de biosecuritate de către toate persoanele care vin în contact cu porcinele sau care intră sau ies în/din exploatație, precum și în cazul utilizării mijloacelor de transport.

Sacrificarea porcinelor, doar cu avizul veterinarului

De altfel, autoritățile publice locale au obligația de a amenaja dezinfectoare individuale, la intrările și ieșirile din gospodăriile populației care dețin porci în perimetrul infectat. Altfel, dacă autoritățile sanitare veterinare vor depista „exploataţii de contact“, riscul este ca toți porcii din acea zonă să fie exterminați, reducându-se astfel riscul răspândirii bolii. „Se interzice cu desăvârșire sacrificarea porcinelor fără avizul DSVSA. Sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar, care va proceda la efectuarea examenului ante și post mortem.

În cazul în care există semne clinice sau morfopatologice care ar putea fi atribuite pestei porcine africane, se va preleva un număr suficient de probe de la animale, pentru a confirma sau infirma prezenţa virusului pestei porcine africane în aceste exploataţii”, au subliniat specialiștii Ditrecției Sanitare Veterinare. În plus, se interzic inclusiv circulația şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepția tranzitului de porci pe cale rutieră sau feroviară, însă fără descărcare sau oprire, și evident, însoțite de documente legale. De altfel, în această perioadă, sunt programate controale în trafic, cu spijinul echipajelor de poliție.

În acest context, autoritatea sanitară veterinară atenționează populația să nu cumpere porci din locuri necunoscute, de la intermediari sau de la mijlocitorii de animale, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul introducerii de porci bolnavi în gospodărie.

 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014