Cum îndrăznește cineva, din stânga sau din dreapta politicii românești, să facă observații, să critice – Doamne ferește! – o măsură sau mai multe venite de la instituțiile Uniunii Europene este rapid catalogat drept anti-european și încondeiat retrograd, care vrea să vândă România lui Putin.
Nu, tot ce vine, ne parvine de la UE, unde am fost cu îngăduință primiți, drept pentru care ar trebui să facem zilnic mătănii și rugăciuni, este ca un dar, de care trebuie să ne bucurăm, fără să punem întrebări. De la început, UE a dictat, a stabilit directive, măsuri, hotărâri, fără consultări, fără negocieri, care trebuie musai îndeplinite, altfel…, altfel urmează sancțiunile.
Cam asta-i relația cu UE: ne place sau nu. Tot felul de indivizi de prin centrul și nordul Europei ne dau lecții, ne stabilesc reguli, ne impun legi, fără să cunoască, să știe câte ceva din istoria, cultura, tradițiile, obiceiurile și sufletul acestui popor, astfel că s-a ajuns de la o uniune cu interese comune, la una bazată pe un tip de relații discriminatorii, ca de la șef, la subaltern, cu vizibile note dictatoriale. Ne place sau nu, acesta-i adevărul, pe lângă unele beneficii reale, mai ales de imagine.
În fiecare zi, peste noapte, România mai primește câte un cadou, acum de Crăciun, pardon, nu mai avem voie să folosim termenul de Crăciun, deranjăm alte nații, cu alte religii, totuși, pentru Crăciun, țăranul român nu mai are voie să crească în bătătură mai mult de cinci porci. Cinci! „Fermierii” noștri nu au statutul și nici puterea economică a celor din Vest, noi avem o agricultură de subzistență, omul trăiește cu ce are prin curte, face schimb de produse, nu are salariu, însă are copii de crescut și educat. Se trezește un suedez, un olandez, un norvegian, cu ceva funcții pe la UE și stabilește noi reguli pentru scalvi, iertați…, pentru parteneri.
De mâine nu mai folosim lemne pentru încălzire. Dar nu știe, respectivul, că peste 40 la sută din gospodăriile din România nu beneficiază de alte surse pentru încălzire, cum să-i interzici: de mâine! Aș putea continua această serie de binefaceri, care cad mereu pe capul românului, însă vin sărbătorile și avem voie să mergem la market să cumpărăm ce le-a rămas occidentalilor de la cină. De la partenerii noștri.