30 septembrie 2024
ActualitateAjutoare de milioane de euro pentru firmele afectate de pandemie

Ajutoare de milioane de euro pentru firmele afectate de pandemie

Măsura 4.1.1 (noua Măsură 3), a fost publicată în Monitorul Oficial. Practic, noua schemă de finanțare înlocuiește fosta Măsură 3 – granturi de investiții, desființată de guvernanți. Prin intermediu noi măsuri, IMM-urile românești, din sectoarele afectate în mod deosebit de epidemia de coronavirus, pot primi fonduri nerambursabile de 50.000 de euro până la 1 milion euro, sume care pot fi investite în activități productive.

Bugetul alocat este de 358 de milioane de euro, sumă de care ar putea beneficia circa 4.000 de firme. Înscrierile pentru această măsură s-ar putea deschide între Crăciun și Revelion, ceea ce ar putea determina un aflux imens de solicitări, cu risc major de blocare a platformei, dată fiind miza extrem de mare, banii urmând a se acorda după principiul „primul venit, primul servit”, aspecte criticate dur de mediul de afaceri.



De la construcții și comerț la învățământ și sănătate

Solicitanți eligibili sunt IMM-urile înființate până la 31 decembrie 2018  care activează în industria prelucrătoare, construcții, comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și a motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante, activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și de activități de servicii suport învățământ, sănătate și asistență socială, activități de spectacole, culturale și recreative, alte activități de servicii. Sunt eligibile activitățile de construire sau achiziție (cu excepția achiziției facilităților de cazare, precum și achiziția de sedii de birouri sau pentru alte activități destinate investițiilor imobiliare), extinderea spațiilor de producție/servicii – maximum 50% din valoarea proiectului, dar și dotarea cu active corporale, necorporale.

Finanțare nerambursabilă maximă de … 1.800.000 euro

Cel care va putea cere acești bani nu trebuie să fi beneficiat până acum, de alte fonduri fonduri publice, inclusiv fonduri UE, în ultimii 5 ani, și nici nu derulează proiecte finanțate în prezent, parțial sau în totalitate, din alte surse publice, pentru aceleași activități. Valoarea maximă a ajutorului (finanțării publice nerambursabile) este de 1.000.000 euro, dar beneficiarul ajutorului de stat poate accesa şi alte scheme de ajutor de stat elaborate în baza Comunicării Comisiei – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, în limita plafonului de 1.800.000 euro.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img