27 noiembrie 2024

„DOSTOIEVSKI – 200” – moment de magie culturală

În perioada 25-26 noiembrie 2021, Bacăul a găzduit o serie de manifestări culturale prilejuite de aniversarea a 200 de ani de la nașterea marelui scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoievski. Activitățile au fost înglobate într-un program cultural coerent și vibrant – „Dostoievski – 200” – conceput și organizat de Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Centrul Rus de Știință și Cultură la București și Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. Bacăul s-a alăturat astfel celorlalte centre culturale din întreaga lume care, dincolo de orice partizanat sau ideologie, de orice apartenență etnică sau națională, au găsit de cuviință să celebreze una dintre cele mai valoroase opere literare plăsmuite vreodată de spiritul uman, să omagieze pe cel care a învestit Frumusețea cu puterea de a salva lumea.



Deschiderea programului a avut loc în ziua de 25 noiembrie 2021, la Muzeul de artă contemporană „George Apostu”, și a avut ca obiectiv conturarea personalității dostoievskiene prin intermediul Expoziției „Viața și creația lui Feodor Dostoievski” a muzeului omonim din Sankt Petersburg. Un deziderat atins atât prin intermediul exponatelor vernisate cât și prin expunerile susținute de invitații speciali ai întâlnirii, domnul Mihail Davîdov, directorul Centrului Rus de Știință și Cultură la București, și scriitorul Ion Fercu, protagonistul unei captivante viziuni despre „Temeiurile contemporaneității lui Dostoievski cu viitorul”; un diagnostic deloc hazardat, dacă este să luăm în calcul audiența extraordinară de care se bucură azi, pe toate meridianele lumii, opera celui care a inventat ideea de roman polifonic, operă ce realizează cea mai completă sinteză a problematicii omului, veritabil „Dicționar” al vituților și, mai ales, al tarelor umanității.

Cea de-a doua zi a programului a avut în debutul său colocviul „Dostoievski – 200”, cu prelegeri susținute de conf. univ. dr. Camelia Dinu (Universitatea București), coordonator al volumului „Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere”, de scriitorul și poetul Daniel Ștefan Pocovnicu, autor al unei inedite prelegeri despre influența operei romancierului rus asupra lui Cioran („Alt exercițiu de admirație: Dostoievski”) și, nu în ultimul rând, de cel care a imersat în subteranele dostoievskiene pentru a ieși de acolo cu un premiu al Academiei Române, Ion Fercu (despre „Lectura hermeneutică a operei dostoievskiene”).

Seara, programul cultural aniversar s-a încheiat la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, cu un fabulos concert de gală, la finalul căruia sala arhiplină a Ateneului a aplaudat și ovaționat în picioare prestația încântătoare a membrilor Filarmonicii și a invitatului special al serii, celebrul pianist rus Eduard Kunz – care a oferit veritabile accente de magie interpretativă –, coordonați fericit de dirijorul Leonard Boga. O seară și un concert memorabile, cu ecouri încă nestinse în sufletele celor care au fost prezenți la acest remarcabil omagiu adus unui mare spirit al literaturii universale, la care au contribuit Serghei Prokofiev („Romeo și Julieta”) și Rahmaninov (Concertul pentru pian nr. 2).

Reprezentanții Ambasadei Rusiei la București și ai Centrului Rus de Știință și Cultură, directorul Mihail Davîdov și Yulia Kesaretskikh, conturând împreună cu directorul Gheorghe Geo Popa noi perspective ale colaborării cu Centrul de Cultură „George Apostu, au aplaudat reușita acestui eveniment cultural național, și nu numai, de excepție.

Dumitru Istrate

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014