30 septembrie 2024
ActualitateUnde vor petrece băcăuanii sărbătorile de iarnă

Unde vor petrece băcăuanii sărbătorile de iarnă

În ciuda faptului că traversăm o perioadă cel puțin ciudată din cauza crizei sanitare, apetitul băcăuanilor pentru turism pare să nu fi avut de suferit. Dacă peste vară lucrurile au stat bine din acest punct de vedere, valul 4 al pandemiei a pus ceva probleme, dar și așa au fost români care nu au rezistat să stea acasă. Odată cu „spargerea” acestui val și o liniștire a lucrurilor, ai noștri au dat-o din nou pe plecări. Iar cel mai bun exemplu a fost minivacanța de 1 Decembrie care tocmai s-a încheiat.

Cele câteva zile libere plus așa zisa „punte” nu au rămas nevalorificate de băcăuani. Mulți au „evadat” de acasă și au preferat ori să petreacă, ori să se odihnească, pe unde a crezut fiecare că e mai bine. Dacă sunt mulți băcăuani care preferă să își rezerve online vacanțele, situații în care nu putem să facem statistici, mai sunt și alții care apelează la serviciile agențiilor de turism. Așa am făcut și noi să aflăm cam ce mai preferă băcăuanii în materie de turism.



„Pentru minivacanța încheiată recent, băcăuanii au preferat destinațiile interne, fiind aproape de casă iar timpul destul de scurt. Cu toate acestea, au mers foarte bine și city break-urile, cum ar fi Roma, Barcelona sau chiar Palma de Mallorca”, a precizat Melania Tunsu, managerul Agenției de Turism Top Travel Bacău. Băcăuanii au preferat destinațiile interne și pentru că mai sunt unii care au tichete de vacanța, valabile până în decembrie și au dorit să nu rămână cu ele nevalorificate. Iar cele mai solicitate de către băcăuani pentru această minivacanță au rămas Bucovina și Maramureș. Nu știm dacă există un motiv anume, dar probabil au fost luate în considerare prețurile, faptul că sunt mai aproape de casă dar și pentru tradiții. La scurtă verificare, oriunde, prețurile din Bucovina sunt destul de bine sub prețurile de pe Valea Prahovei. „Marea majoritate a solicitărilor sunt și în funcție de buget, iar cei cu tichete trebuie să se încadreze în cei 1.450 de lei. Iar Valea Prahovei e mult peste acest plafon. Plus că sunt mulți cărora le este frică să nu rămână înzăpeziți pe acolo pentru că au fost anunțate ninsori iar cineva chiar a pomenit de traficul infernal de pe Valea Prahovei”, a întărit Melania Tunsu. Cât privește stațiuni precum Băile Felix, pentru un sejur de două-trei zile, e cam departe și mai mult e obositor, deci nu încape vorbă. Iar despre condiții, cam toată lumea dorește la schi dar cazările să fie și cu centru spa, pentru că în cazul în care nu este zăpadă să aibă unde să petreacă timpul.

Mai nou, profilul consumatorului de servicii turistice s-a modificat. Și asta, evident, tot din cauza pandemiei. Astfel, cei mai mulți oameni, dacă vor să călătorească, nu-și mai achiziționează biletele din timp. Practic se stă în așteptare și hotărârea vine foarte aproape de momentul plecării pentru că totul depinde și de condițiile impuse de autorități. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul agenției la care am apelat pentru informații, băcăuanii așteptând să vadă dacă mai apar restricții și dacă se schimbă condițiile de călătorie. Mai mult decât atât, chiar și pe intern, din cauza ideilor vehiculate, cum că petrecerea de Revelion va fi doar până la ora 21.00, oamenii încă stau în așteptare. Cu toate acestea, există vaianta pensiunilor, care, au o altfel de politică. Fiind mai mici, se închiriază în întregime, de cele mai multe ori unor grupuri sau familii. Iar pensiunile nu prea vând prin agenții. Dar la simplă căutare, veți observa că majoritatea sunt deja „vândute”. În zona hotelieră, aceștia vin cu anumite tradiții de Crăciun – mese festive dar și programe artistice specifice (hoteluri din zona Covasna-n.r.) sau pentru Revelion-hotelurile preferate fiind în zona Băilor Felix, unitățile hoteliere de acolo fiind apreciate pentru zona de spa. Aici hotelurile oferă servicii în regim demi-pensiune cu masa de Revelion și Carnaval.

„Având în vedere aceste condiții, sunt foarte mulți clienți care se reorientează pe destinații din străinătate”, a mai spus reprezentanta Top Travel Bacău, cele mai vizate fiind zonele calde. Între aceste destinații, băcăuanii au vizat sejururi în Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Dubai și Egipt, acestea fiind solicitate în special în perioada Anului Nou și nu de Crăciun când românii preferă să petreacă acasă, în familie. Zona Europei, mai puțin solicitată în această perioadă, este vizitată pentru târgurile de Crăciun.

Cât despre concediile rezervate pentru sporturile de iarnă, acestea vor veni undeva după sărbători, atunci când și iarna va fi în toi. Și în această direcție băcăuanii doar se interesează dar deocamdată stau în așteptare.

La nivel național, și Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a efectuat un studiu privind preferințele de călătorie ale turiștilor români pentru finalul de an și pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Așa că, în această perioadă, cea mai vândută destinație externă este Egiptul. În Hurghada se zboară cu curse charter din București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare, Oradea. Se zboară, de asemenea, și în Sharm El Sheikh. Mulți turiști aleg ca programe opționale croaziere pe Nil. Altă destinație solicitată este Turcia, cu precădere Istanbul (avion și autocar) și Cappadocia. De asemenea, se organizează programe de grup pentru Grecia, în special circuite cu avion și autocar, majoritatea având în prim-plan Atena. Se organizează și grupuri pentru Dubai, cu chartere de la 1 decembrie, cu plecări săptămânale.

„De asemenea, agențiile de turism promovează circuite către destinații consacrate: Cehia, Spania, Italia, Franța (Coasta de Azur), America de Sud, Tunisia, Maroc, dar și către altele mai puțin cunoscute dar tot mai cerute: Georgia sau Islanda. Pe un trend ascendent este și cererea de croaziere în bazinul Caraibilor și în zona Golfului Persic. De Crăciun, o destinație foarte solicitată și devenită tradițională este Laponia. Românii au un apetit mare pentru călătorii și aleg destinațiile în funcție de accesibilitate”, a declarat Alin Burcea, vicepreședinte ANAT.

Sigur, variante există mult mai multe față de ce am prezentat noi astăzi. Numai că dacă alegeți să vă petrecți vacanța pe alte meleaguri sau meridiane e bine să vă informați din timp despre condițiile de călătorie și despre regulile sanitare impuse de guvernele țărilor în care vreți să călătoriți. De aceea e bine să consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe, dacă hotărâți să mergeți pe cont propriu, sau să vă lăsați consiliați de agenții de turism care sunt în permanență în contact cu astfel de informații.

 

 

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img