• Comercianții din tot județul, verificați, la sânge, de specialiștii în siguranță alimentară
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău au intensificat controalele la comercianții de carne de pasare, adusă din afara țării. Acțiunea are ca fundament înmulțirea cazurilor de carne de pasăre infestată cu Salmonella, ajunsă în magazinele alimentare din tot județul, în special cea provenită din Polonia. Sunt vizate de controale, în special, depozitele frigorifice de destinație, platformele logistice ale supermarket-urilor, unitățile de reambalare carne de pasăre, unitățile de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și comercianții de ouă provenite din alte state membre UE. Până în prezent, peste 20 de unități au fost vizitate de inspectorii DSV, cu ocazia controalelor fiind prelevate probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi contaminate cu Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru această categorie de carne). Mostrele prelevate au fost analizate în laboratorul din Bacău acreditat RENAR.
Amenzi și carne confiscată
Deja, mii de kilograme de carne de pasăre au fost retrase de la raft și distruse, conform legislației sanitare veterinare în vigoare, la unități de neutralizare autorizate. În plus, s-au aplicat amenzi totale de 16.000 de lei. Acțiunile de control vor continua cel puțin până la sfîrșitul anului, rezultatele urmând a fi comunicate la momentul finalizării. Reamintim că, săptămâna trecută, loturi întregi de pulpe infestate cu bacteria Salmonella au fost retrase din magazine, după ce doar cu câteva zile înainte, alte zeci de kilograme de pipote au fost scoase de la vânzare. Produsele erau importate din Polonia.
Florentin Radu