30 septembrie 2024
ActualitateIstorie, Tradiții și Gastronomie Armenească

Istorie, Tradiții și Gastronomie Armenească

Din inițiativa și sub coordonarea profesorului Gabriel Stan, la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, la sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat atelierul de lucru din cadrul proiectului educațional „Istorie, tradiții, gastronomie armenească”, organizat în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România (U.A.R.) – Sucursala Bacău.
În cadrul acestuia s-au organizat următoarele activități: informarea elevilor asupra istoriei și tradițiilor poporului armean și asupra prezenței armenilor, ca minoritate etnică și religioasă, pe teritoriul românesc și susținerea unui atelier de lucru cu elevii de la profilul tehnician în gastronomie/bucătari. În cadrul acestuia a fost prezentat modul de preparare a unor produse gastronomice specifice poporului armean.
Atelierul de lucru a fost susținut de maieștrii bucătari Suzana Parcalabu și Massimo Bascolo, care au preparat pentru elevii băcăuani coordonați de Elena Botez și Andreea Silion , într-o inedită demonstrație gastronomică următoarele preparate: supă de urechiușe cu hurud, horovaț  (frigărui armenești), geagik (salată cu iaurt, castravete, mărar, mentă și condimente), havaș (lipie armenească) și baklava (prăjitură orientală cu nucă, miere de albine și diverse esențe).
Proiectul și-a propus să prezinte istoria, tradițiile și cultura gastronomică armenească într-o manieră atractivă, modernă, creând astfel un nou tip de demers educațional.
Începuturile formării comunităţii armene în Bacău, datează din timpul domniei lui Ioniţă Sandu Sturdza. Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului comunitatea armenilor din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.
Așadar, atelierul de lucru care a presupus o demonstrație gastronomică a deschis de fapt o poartă spre o civilizație și cultură mai puțin cunoscute elevilor și tinerilor români.
Scopul acestui proiect l-a constituit prezentarea și susținerea culturii armene, prin intermediul gastronomiei dar și de inițiere a tinerelor bucătari în formare, care nu s-au făcut remarcați încă.
„Acest proiect educațional a reprezentat  o oportunitate pentru elevii noștri spre cunoașterea istoriei și tradițiilor poporului armean, prin gastronomie”, a declarat profesorul Gabriel Stan, inițiatorul proiectului.
„Pentru noi, armenii, a fost o bucurie să participăm, în parteneriat la acest proiect inedit. Deci, a fost o bună ocazie de a prezenta elevilor câteva preparate gastronomice reprezentative ale etniei noastre. Cu speranța că asemenea activități vor fi replicate, credem că viitorii bucătari calificați vor fi interesați și de bucătăria armenească, orientală”, a explicat Vasile Agop, președintele Uniunii Armenilor din România – Sucursala Bacău.
Atelierul de lucru care s-a desfășurat vineri, 26 noiembrie 2021, la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, face parte din suita de activități dedicate împlinirii a 100 de ani de învățământ economic băcăuan.


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img