Acum vreo zece ani, un parlamentar român a inițiat o propunere legislativă pentru a preîntâmpina un incident diplomatic. Voia ca ,,pe culoarea galbenă a drapelului României să apară stema naţională, astfel încât drapelul românesc să nu mai fie confundat […] cu drapelul altor două ţări, respectiv Andora şi Ciad”.
Între timp, Andora a luat-o înaintea României şi a așezat o stemă pe culoarea galbenă a drapelului, înlăturând confuzia. Ciadul a înaintat însă la ONU o cerere prin care solicita ca drapelul României să nu mai fie arborat la sediul acestei organizații. S-a sugerat de către ONU angajarea unei medieri diplomatice între Ciad și România, pentru a evita escaladarea disputei. A rămas ca-n trenul mioritic.
N-am învățat nimic din asta. Continuăm să riscăm implicarea în alte posibile scandaluri diplomatice. Clasa politică, ținută în lesă din Cotroceni, vrea musai premieri prin rotație. Știut este însă că San Marino, care se consideră cea mai veche republică din lume, este statul care deține ,,licența” acestei practici de guvernământ.
În cadrul unei ceremonii care are loc de secole, după un protocol strict, întotdeauna, din șase în șase luni, în zilele de 1 aprilie şi 1 octombrie, fix la ora 9,45, în centrul Oraşului Vechi al statului, cei doi căpitani regenți, aleși de Parlament pentru cinci ani, schimbă ștafeta managerială. Nu credeți că San Marino ne-ar putea acuza de plagiat? E drept că unul dintre propușii noștri nu este căpitan, ci general… regent, dar avem certitudinea că această găselniță ne-ar feri de un scandal diplomatic?
Cred că onor Cotroceniul și partidele politice ar trebui să adopte o altă soluție. Ar putea să instituie, constituțional, rotirea (preș)premierilor după algoritmul din bancuri: 12h /24 h sau 24 h/ 48 h. Măcar am avea de ce râde cu poftă cotidiană.