30 septembrie 2024
ActualitateSe va rezolva problema haldei de fosfogips?

Se va rezolva problema haldei de fosfogips?

Consilierii municipali băcăuani au votat, după mai multe ședințe în care au respins, un proiect de hotărâre prin care terenul de sub halda de fosfogips de lângă combinatul chimic este trecut din domeniul public al orașului în domeniul public al statului.

Terenul respectiv fusese donat de societatea Amurco orașului acum vreo zece ani, și, la vremea respectivă donația a fost considerată un “cadou otrăvit”, prin care societatea care deținea combinatul chimic ar fi încercat să scape de obligațiile de mediu care prevedeau că trebuie să ecologizeze halda. Obligațiile au fost asumate în momentul privatizării fostului CIC Bacău și au fost acceptate de cumpărător.



Anii au trecut, combinatul a funcționat și a produs profit pentru acționari dar obligația de mediu nu a fost îndeplinită. Donația de pe vremea primarului Stavarache a produs un scandal serios la vremea respectivă, întrucât oficiali de la nivel înalt au promis că statul se va ocupa de ecologizare și au cerut orașului să accepte donația fără condiția ca, în cazul în care nu se aprobă fondurile nerambursabile, terenul să se întoarcă la Amurco.

Consiliul local a votat, statul nu a dat bani pentru ecologizare, iar terenul a rămas în proprietatea municipalității. Justiția a decis, însă, până la urmă, că obligația de mediu nu s-a transmis odată cu dreptul de proprietate, rămânând, în continuare a societății Amurco. Între timp, firma a intrat în faliment.

Actuala administrație a venit, acum câteva luni, cu ideea transferării terenului pe care se află halda de fosfogips în domeniul public al statului pentru ca de ecologizare să se ocupe Fondul de Mediu, cu bani europeni. Mulți consilieri au pus sub semnul întrebării capacitatea administrației centrale de a rezolva problema ecologică a Bacăului, având în vedere că, la nivel național există aproape 50 de situații similare.

Mulți consilieri au spus că se tem să nu se repete situația de acum 10 ani și că, de fapt, se urmăreşte transferul obligațiilor de mediu din sarcina firmei private pe umerii contribuabililor. După mai multe ședințe în care proiectul a fost respins, vineri, consilierii au aprobat transferul terenului în domeniul public al statului numai după adoptarea unui amendament.

Acesta, formulat de Gigi Candet, prevede ca Municipiul Bacău, Amurco, Agenția pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului să încheie o convenție care să stabilească faptul că, dacă nu se reușește accesarea fondurilor europene în acest caz, obligația de mediu să rămână la Amurco.

Într-o declarație pe Facebook, primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a spus că se gândește ca, după ecologizare, pe muntele de fosfogips să se facă un parc foto-voltaic. Rămâne de văzut ce se va întâmpla și dacă se va întâmpla având în vedere că termenul de depunere a dosarului pentru accesarea proiectelor pe axa prioritară 4.3, din Programul Operațional Infrastructură Mare, expiră în luna iunie 2022 iar banii existenți sunt destul de puțini în raport cu cele 26 de depozite de deșeuri periculoase din toată țară, între care și halda din Bacău.

Pensionare cu 2 ani mai devrme pentru cei afectați de poluarea generată de halda de fosfogips

Legea 212/2020 spune că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (35 ani, bărbații, și 31,5 ani, în prezent, femeile) ori care l-au depășit cu până la 8 ani pot solicita pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard. Prin Legea 212/2020, lista localităților aflate în zonele afectate de poluarea remanentă a fost extinsă fiind incluse în rândul acestora și municipiile Bacău și Onești. Astfel, potrivit art.65, al.5 (modificat), din Legea 263/2010, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în unul din cele două orașe sau pe o rază de 8 km în jurul acestora vor beneficia de reducerea cu 2 ani a vârstei standard de pensionare (65 ani, bărbații, 61,5 ani, în prezent, femeile), fără a fi penalizate.

Comunele (cu satele) aflate pe o rază de 8 km în jurul municipiului Bacău sunt: Berești Bistrița (Berești Bistrița, Brad), Buhoci (Bijghir, Buhocel, Buhoci, Coteni, Dospinești), Faraoani (Faraoani), Gîrleni (Gîrleni), Gioseni (Gioseni), Hemeiuș (Fântânele, Hemeiuș, Lilieci), Itești (Ciumași, Dumbrava, Itești), Letea Veche (Holt, Letea Veche, Radomirești, Ruși-Ciutea, Siretu), Luizi Călugăra (Luizi Călugăra, Osebiți), Măgura (Crihan, Dealu-Mare, Măgura, Sohodol), Mărgineni (Barați, Luncani, Mărgineni, Pădureni, Trebeș, Valea Budului), Nicolae Bălcescu (Buchila, Galbeni, Lărguța, Nicolae Bălcescu, Valea Seacă), Prăjești (Prăjești), Sărata (Bălțata, Sărata), Săucești (Schineni, Bogdan Vodă, Costei, Săucești, Șerbești, Siretu), Strugari (Petricica, Răchitișu), Tamași (Chetriș, Furnicari, Tamași) și Traian (Bogdănești, Traian). Aici se adaugă și Municipiul Bacău în întregime.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img