* The Guardian ne informează că în Olanda au început protestele față de noul lockdown: Protestele au izbucnit într-un oraș din nordul Olandei sâmbătă seara, deoarece un nou lockdown impus pe fondul infecțiilor în creștere a forțat barurile și restaurantele să se închidă la ora 20:00. Radiodifuzorul olandez NOS a raportat că sute de tineri s-au adunat într-o piață centrală din Leeuwarden, la 140 de kilometri nord de Amsterdam. În alte părți din Țările de Jos, mass-media a raportat că barurile din orașul Breda, din sudul țării, au rămas deschise și dincolo de noua oră de închidere impusă de lockdown. Aproape 85% din populația adultă olandeză este complet vaccinată, dar joi institutul de sănătate publică din țară a înregistrat 16.364 de noi teste pozitive în 24 de ore – cel mai mare număr din toate timpurile din timpul pandemiei care a ucis peste 18.600 de persoane în Țările de Jos.
* O nouă victorie, stimați tovarăși și prieteni. După ce a autorizat folosirea în alimentație a viermelui galben, Comisia Europeană a mai venit cu o noutate îmbucurătoare: a aprobat folosirea ca aliment și a lăcustei călătoare! Eu vreau doar să știu când o să interzică porcul…
* Din Foreign Policy: „Norvegia promovează versiunea verde a colonialismului. Și problema nu este doar Norvegia. Este lumea bogată care spune sudului global să rămână sărac și să nu se mai dezvolte, ceea ce în niciun scenariu nu este posibil fără o creștere mare a consumului de energie. În schimb, ajutorul pentru dezvoltare va fi reambalat ca transferuri legate de climă, menținând sudul global dependent. «Tranziția accelerată la energia regenerabilă, împinsă în Africa de către țările dezvoltate și agențiile lor de ajutor – a scris președintele Ugandei Yoweri Museveni într-un articol de opinie luna trecută – încearcă să prevină încercările Africii de a ieși din sărăcie».”
* Dionisie s-a apucat de versuri. Ieri a primit și primul răspuns la încercarile sale literare:
«Stimate domnule,
Suntem de acord că „Dur”, „Sur” și „Trubadur” rimează, dar nu le-am folosi chiar pe toate în aceeași strofă.
Am înțeles cine este Trubadurul care ne cânta de șapte ani, dar nu am înțeles cine e Surul și ce treaba are cu Trubadurul, care de la o vreme nu o mai face pe Durul.
Iar rima „cur” pentru „Trubadur” chiar nu am folosi-o, deși expresia în care ați utilizat-o ne forțează să ne imaginăm o scenă cât se poate de interesantă și deschizătoare de căi în lirica modernă.
Cât despre cealaltă poezie, bazată pe rimele „mahmur”, „susur”, „fur” și „clarobscur”, ne-am prins că e despre un alt președinte.
Al dvs.
Gică Mercur»
Răzvan Bibire