30 septembrie 2024
ActualitateLegislația muncii, încălcată de zeci de angajatori

Legislația muncii, încălcată de zeci de angajatori

Peste 20 la sută dintre angajatorii verificați în ceea ce privește aplicarea legislației muncii au fost sancționați luna trecută pentru că nu o respectau, ceea ce reprezintă o proporție îngrijorătoare. Practic 44 agenți economici dintre cei 200 supuși controlului de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost amendați, în total, cu 398.500 lei. Ca în fiecare lună, și de această dată ponderea în totalul sancțiunilor o dețin cele dispuse pentru încălcarea reglementărilor privind relațiile de muncă. Din totalul de 44 angajatori sancționați contravențional, 26 au fost amendați din această cauză, ei fiind nevoiți să cotizeze la bugetul statului cu 279.500 lei.

Alte 20 societăți comerciale au primit avertisment. Cum era de așteptat, și de această dată ponderea în suma totală a amenzilor determinate de încălcarea reglementărilor referitoare la relațiile de muncă o au cele dispuse pentru folosirea la lucru a unor persoane cărora nu le-au fost întocmite actele legale. Referitor la aceasta, Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău, ne-a declarat:



”Pe parcursul lunii octombrie au fost depistați șapte angajatori care practicau munca fără forme legale. La ei au fost identificate zece persoane care lucrau, dar, pentru ele, angajatorii nu au îndeplinit toate formalitățile prevăzute de lege. Mai exact, șase dintre angajatori nu le-au încheiat în formă scrisă contract individual de muncă lucrătorilor depistați în această situație. Celălalt angajator nu a transmis contractele individuale de muncă în Registrul general de evidență a salariaților (REVISAL).

Pentru aceste nereguli, inspectorii pe probleme de relații de muncă i-au sancționat pe angajatorii în cauză cu amenzi în sumă totală de 180.000 lei”. Alți 19 angajatori au fost amendați pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară și de noapte, repausul săptămânal și Registrul general de evidență a salariaților, în format electronic.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img