19 octombrie 2024
ActualitateLa stabilirea pensiei ar urma să fie luate în calcul toate veniturile...

La stabilirea pensiei ar urma să fie luate în calcul toate veniturile pentru care s-a plătit contribuția

Legea pensiilor ar urma să fie modificată, din inițiativa Violetei Alexandru, fostul ministru al Muncii, și a altor 21 de deputați PNL. Proiectul a fost depus deja la Senat și, dacă va fi aprobat de către acesta și Camera Deputaților, la stabilirea cuantumului pensiei vor fi luate în calcul toate veniturile pentru care s-a plătit contribuția, nu numai sporurile cu caracter permanent.

Această propunere are la bază faptul că în marea majoritate a cazurilor în care pensionarii au cerut să li se ia în considerare toate veniturile pentru care au achitat contribuția, instanța le-a dat dreptate și a obligat casele de pensii să pună în practică hotărârile ei.



Este vorba despre toate veniturile brute pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale din perioadele anterioare datei de 1.04.2001. O altă modificare propusă se referă la pensia de urmaș. Astfel, această pensie ar urma să-i fie acordată și soțului supraviețuitor în cazul căruia căsătoria a durat între 1 și 10 ani, prin aplicarea unei penalități de 0,58 la sută pentru fiecare lună, respectiv de 7,0 la sută pentru fiecare an de căsătorie în minus din cei 10.

Nu în ultimul rând prin noul proiect de lege se preconizează ca la calculul anilor lucrați în grupe superioare de muncă ( I și a II-a, respectiv condiții speciale și deosebite) să fie incluse și perioadele de timp fracționate-luni și zile. Astfel, se va aplica reducerea vârstei de pensionare proporțional cu tot timpul lucrat în grupă superioară de muncă, dar perioadele de lucru fracționate ar urma să fie luate în considerare și la calculul stagiului de cotizare în condițiile de muncă respective. Prevederile propuse ar urma



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img