Cel mai mare producator al sistemelor defensive aero si terestre din Bacau a finalizat un proiect european prin care si-a extins capacitatile de fabricatie si asamblare de aerostructuri destinate aviatiei civile. Cea mai mare realizare a acestui proiect este noul hangar pentru avioane, cel mai mare din tara.
Aerostar Bacau a finalizat proiectul pentru extinderea capacitatilor de fabricatie si asamblarea de aerostructuri destinate aviatiei civile, pentru care a obtinut si o finantare europeana de aproape 6 milioane de lei prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. In 30 de luni, cat a durat implementarea proiectului, s-au achizitionat 20 de echipamente performante, necesare procesului de productie, s-au achizitionat patru soft-uri pentru masini-unelte si cel mai important, s-a construit un hangar mult mai mare decat cel utilizat in prezent. „Am conceput proiectul pe doua componente: una se refera la extinderea capacitatii de productie pentru fabricarea piselor din tabla si subansamble de structura, respectiv extinderea capacitatii de productie in sectorul prelucrari mecanice pentru aviatie. Cea mai importanta investitie este constructia hangarului. Antreprenorul desemnat in urma licitatiei a fost unul bacauan care ne-a ajutat sa atingem toate obiectivele propuse prin proiect”, a declarat Anton Pal, director in cadrul societatii.
Un hangar unicat
Hangarul, cu o lungime de 76 de metri si o latime de 56 metri, dispune de toate instalatiile necesare activitatii in acest domeniu. Acesta a fost construit tot de o firma bacauana pe parcursul a 20 de luni. Investitia va fi de mare ajutor societatii, in special pentru produsele menite sa se „bata” de la egal la egal cu produsele altor constructori straini. „Programele de investitii pe care le derulam au in vedere tocmai cresterea competitivitatii produselor noastre pentru export. Sunt doua aspecte. Unul are legatura cu schimbarea echipamentelor tehnologice pe care le avem. Am achizitionat cateva masini prin acest proiect, dar in acest rastimp, separat de proiect am achizitionat probabil inca de doua ori pe atatea. Nu trece luna sa nu cumparam un echipament nou. Pe de alta parte, e vorba de spatiile in care lucram. Aveam un singur hangar de dimensiuni ceva mai mari, insuficient daca este sa comparam cu alte societati care au mai multe hangare de dimensiuni mari. Aceasta reprezenta o constrangere. Vom dubla de acum capacitatea de lucru si in viitor acest hangar va putea gazdui si aeronave de dimensiuni mai mari”, a declarat Grigore Filip, presedinte CA al Aerostar.
Societatea bacauana se axeaza si se va dezvolta preponderent pentru export in anii urmatori intrucat in tara noastra nu exista o piata pentru aceste produse. Partea buna este ca totusi, continua sa angajeze si sa formeze specialisti in domeniu din si in Bacau. Nu mai putin de 250 de persoane au fost cooptate sa lucreze aici numai de la inceputul anului. 60 la suta din profitul societatii se reinvesteste. Chiar daca proiectul s-a finalizat, urmeaza o perioada de monitorizare de cinci ani. Valorea totala a investitiilor se ridica la aproape 21 de milioane de lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.