30 septembrie 2024
Actualitate„Biserica din Mijlocul Carpaților” a fost resfințită

„Biserica din Mijlocul Carpaților” a fost resfințită

Proaspăt restaurată, biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din satul Pajiștea, comuna Palanca, supranumită de IPS Ioachim și „Biserica din Mijlocul Carpaților”, a fost resfințită și a primit al doilea ocrotitor spiritual, pe Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina. Tot cu acest prilej a avut loc și întrunirea preoților din Cercul Pastoral de pe Valea Muntelui, care îl are ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Nectarie. La slujbă au venit, alături de preotul paroh Alexie Andrei Huiban, părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și secretarul eparhial Ciprian Ioan Ignat. De asemenea, a fost prezent și venerabilul veteran de război Ion Procopie, din Moinești, care în luna decembrie va împlini 102 ani.

Slujba de resfințire a fost săvârșită, chiar în ziua în care este proznuit Sf. Nectarie, de părinții Andrei Ioniță și de Costel Mareș, protopop al Protoieriei Moinești, după ce părintele secretar eparhial a citit Hrisovul de sfințire. La slujbă au participat credincioși din Coșnea, Pajiștea, Agăș, Ciugheș, Palanca, Ghimeș, Moinești, Comănești, Bacău și Târgu Ocna.



La final, despre importanța acestui eveniment au rostit cuvântări părintele exarh cultural Andrei Ioniță, părintele protopop Costel Mareș și părintele paroh Alexie Andrei Huiban, care a fost hirotesit iconom stravrofor.

Biserica din Pajiștea face parte din parohia Coșnea. Pajiștea este un sat cu 11 familii, din care opt sunt ortodoxe. Credincioșii au reușit săi ridice o mică bisericuță din lemn, nepictată, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Pe locul actualei biserici se afla un altar de vară, în care se slujea doar în ziua hramului, dar în 1995 s-a sfințit aici noua bisericuță.

„Sfântul Nectarie ne-a ales ca ocrotitor încă de când ne-am apucat de construcția bisericii, moment în care am primit în dar de la o credincioasă o icoană cu sfântul, și considerăm acest lucru ca un semn de binecuvântare”, a spus după slujba de acum preotul paroh, citat de preotul Cristian-Ioan Balaban, de la protopopiatul Moinești.

După sfințirea bisericii din Pajiștea, veteranul col. (retr) Ioan Procopie, vicepreședintele Filialei județene Bacău Cultul Eroilor, col. (rtr) Vasile Ilie și Ilie Lungu, de la Poliția Locală Moinești au depus o coroană de flori la mormântul Eroului Sublocotenent Liviu Rebreanu, aflat pe teritoriul comunei Palanca.

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img