Putini stiu ca pe langa Tribunalul Bacau functioneaza un serviciu care ii are in supraveghere pe cei care au savarsit infractiuni dar pe care instanta ii lasa in libertate cu anumite obligatii. Este vorba despre Serviciul de Probatiune acolo unde o persoana care a incalcat legea nu este nici jignita, nici respinsa ci sustinuta in demersurile de reabilitare.
Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau s-a infiintat in anul 2001. O mana de oameni, pregatiti in Drept, Asistenta Sociala, Sociologie sau Psihologie au grija ca cei care au savarsit o fapta penala, dar pe care instanta de judecata i-a condamnat la o pedeapsa cu suspendare, in libertate si sub supraveghere, sa-si respecte obligatiile pe care le au din noua postura. Sunt oameni pregatiti de Ministerul de Justitie iar unii dintre ei au avut ocazia sa se specializeze in Marea Britanie si in alte state membre UE. Ei sunt specialistii care au grija ca acei condamnati, dar lasati in libertate cu anumite obligatii sa le si respecte. Au grija ca acesti oameni sa realizeze ce au facut, sa se indrepte, sa nu mai repete greseala, sa fie recuperati si sa faca parte din societatea „nepatata”. Misiunea consilierilor de aici incepe de fapt mult mai devreme, mai ales in cazul minorilor. „Noi suntem cei care intocmim referatele de evaluare la solicitarea procurorilor si a judecatorilor inainte de a se pronunta intr-un caz cu minori. Acest lucru se poate face si in cazul persoanelor majore, dar la cerere, nu este obligatoriu. Cand vine vorba de minori, nicio sentinta nu se poate da fara acel referat. Practic noi prezentam situatia minorului in ansamblu, cu mediul in care traieste, cu pregatirea pe care o are, astfel incat judecatorul sa poata da o sentinta avand toate aceste notiuni cunoscute”, explica Radu Cristian Ghedeon, seful Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau.
In libertate, dar cu obligatii
Dupa o condamnare cu suspendare si supraveghere, consilierii de probatiune si persoana condamnata vor trebui sa colaboreze pe toata perioada pedepsei. Practic, persoana care a primit o sentinta trebuie sa anunte unde lucreaza, ce venit are si daca paraseste localitatea. „Exista situatii in care pe langa supraveghere mai este obligat sa urmeze un curs de formare profesionala, sa participe la un program de lucru, sa mearga la scoala sau la unul de dezintoxicare in cazul in care vorbim de un consumator de droguri sau de alcool. Dupa prima intalnire stabilim si termenele la care se va prezenta la serviciul nostru. Poate veni o data pe luna, la cateva luni sau chiar saptamanal daca situatia impune. Sunt persoane care au plecat sa munceasca in strainatate cu acte legale. Vin mai rar, dar periodic ne transmit documente din cae sa reiasa ca sunt angajati si ca au un venit. Ce dispune instanta trebuie respectat pentru ca in caz contrar masura poate fi revocata si se poate aplica o pedeapsa cu inchisoarea. De exemplu, am avut o situatie cand i s-a cerut sa reia cursurile scolare. Avea doar doua clase si trebuia sa faca patru. A facut un an de scoala, dar pe al doilea nu a mai putut pentru ca a trebuit sa munceasca. S-a sesizat instanta de executare atunci cand nu s-a mai putut face ceva pentru a respecta obligatia, dar pentru ca supravegheatul a avut un comportament bun și a respectat toate celelalte masuri, nu s-a dispus revocarea suspendarii, persoana ramanand pană la finalizarea termenului de încercare în supravegherea serviciului nostru”, mai explica Ghedeon.
Aproape 400 de persoane supravegheate
Dar libertatea se poate schimba in stare de detentie foarte usor daca nu se intelege ca nu dispun de o libertate deplina. Cei care nu sunt de gasit sunt sanctionati cu doua avertismente si daca nici dupa aceste avertismente nu raspund solicitarilor atunci este instiintata instanta care poate revoca hotararea judecatoreasca. Sunt si cazuri in care judecatorii obliga la munca in folosul comunitatii. „De regula lucreaza in cadrul primariilor la Spatii Verzi sau Salubritate. In ultimii doi ani am avut 48 de astfel de sentinte, atat pentru minor cat si pentru majori, iar acum mai avem in derulare vreo 4. Pe durata supravegherii noi incercam sa-i motivam sa se angajeze, sa urmeze cursuri, sa participe la programele noastre. In acelasi timp beneficiaza si de consiliere psihologica”, a mai spus Radu Ghedeon.
De la inceputul acestui an si pana in prezent, Servicul de Probatiune Bacau a intocmit 183 de referate de evaluare a minorilor si majorilor si au avut in supraveghere 389 de peroane, dintre care au mai ramas 361 de persoane. Peste 20 au cerut sa fie inclusi in programe care sa-i ajute sa se reabiliteze ca oameni. Din statistica serviciului reiese ca doar 6% dintre ei ajung sa savarseasca o noua fapta si ca majoritatea sunt oameni care nu vor sa mai greseasca a doua oara. Termenul maxim de supraveghere a unui individ este de 9 ani.
Probatiunea in Romania
Probatiunea a aparut in Romania in 1997, atunci cand a fost infiintat primul centru pilot la Arad. La inceputul anului 2000 erau deja 12 centre pilot iar rezultatele acestora au facut ca un an mai tarziu sa se infiinteze 28 de centre la nivelul tarii.
Programe de lucru in Bacau
Persoanele care ajung in supravegherea consilierilor de probatiune au la dispozitie trei programe de lucru. Stop! Gandeste-te si schimba, Dezvoltarea Abilitatilor Sociale (programe de consiliere in grup) si One to One (consiliere individuala). In cadrul acestora sunt sprijiniti sa se angajeze sau sunt consiliati sa ia decizii bune pentru viata lor.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.