18 octombrie 2024
EconomieMai mulți angajatori au fost reclamați la Inspectoratul de Muncă

Mai mulți angajatori au fost reclamați la Inspectoratul de Muncă

Față de lunile anterioare, în septembrie mult mai mulți angajatori au fost reclamați la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, fiind acuzați de către semnatarii sesizărilor că le-au încălcat drepturi salariale esențiale. Mai exact, în cele 22 zile lucrătoare, câte a avut luna septembrie, nu mai puțin de 65 petiții au fost depuse la ITM Bacău, ceea ce înseamnă o medie zilnică de aproape 3 sesizări, unele având mai multe semnături. Evident, ca de obicei, cei mai mulți actuali ori foști salariați (52 sesizări) i s-au plâns ITM-ului că angajatorul lor nu le-a plătit salariul, sporurile sau banii cuveniți pentru concediul de odihnă ori cel medical.

Alții au sesizat că le-a fost desfăcut abuziv contractual individual de muncă sau că acest document nu le-a fost încheiat în formă scrisă. Câțiva au reclamat că au fost concediați fără să li se transmită anterior preavizul legal. Au fost și cazuri în care angajatorii au fost incriminați că nu le-au achitat salariaților banii cuveniți pe orele suplimentare de muncă efectuate sau că le-au refuzat eliberarea adeverinței privind activitatea desfășurată în unitatea lor. Pe parcursul lunii septembrie, inspectorii ITM Bacău au rezolvat toate cele 65 sesizări, dar la mai puțin de jumătate răspunsul le-a fost favorabil semnatarilor.



În cele peste 50 la sută din cazuri, inspectorii ITM nu au găsit la angajatorii incriminați probele care să susțină cele reclamate, astfel că nu le-au putut da câștig de cauză semnatarilor petițiilor. Lor nu le rămâne decât să i se adreseze instanței, care va judeca în regim de urgență spețele referitoare la legislația muncii.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img