Interventie chirurgicala unica
Spitalul Judetean de Urgenta a achizitionat un nou aparat pentru sectia Urologie. Acesta permite efectuarea unor interventii chirurgicale complexe, reducerea riscului de complicatie postoperatorie si scaderea duratei de spitalizare. Datorita acestui aparat, spitalul bacauan ocupa un loc fruntas in Moldova pe aceasta specialitate.
Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a investit constant in modernizarea sectiei Urologie. Bazele s-au pus acum 4 ani, când s-a achizitionat primul ecograf cu sonda endorectala, ceea ce a permis spitalului sa fie printre primele din tara in care s-a realizat corect punctia de prostata. „Am fost primii din Moldova care aveam acest aparat ce ne permitea sa detectam cancerele incipiente ale prostatei si sa realizam o interventie complexa cum este extirparea prostatei”, a explicat dr. Alexandru Anghelus, medic urolog. Recent, a fost adus un nou aparat dintr-o serie care vine sa completeze dotarea. „Cu rezectorul bipolar achizitionat s-a facut un pas inainte fata de rezectia obisnuita.”
Beneficii pentru pacienti
Rezectorul bipolar, cu care se lucreaza de doua saptamâni in SJU, realizeaza „un fenomen de vaporizare cu plasma a prostatei care permite abordarea prostatelor voluminoase, a explicat dr. Anghelus. Cu acest aparat, operatia deschisa pentru adenomul de prostata va disparea.” Datorita performantelor noului rezector, se diminueaza mult sângerarile in timpul operatiei, precum si complicatiile postoperatorii, care sunt frecvente in acest tip de interventie chirurgicala. Se reduce, de asemenea, durata de spitalizare de la 10, cu metoda clasica, la 3 zile. In acest fel, spitalul isi va putea amortiza o parte din cheltuielile cu consumabilele.
Scump, dar merita
„Nu putem lucra decât cu materiale de cea mai buna calitate, a declarat dr. Anghelus. De exemplu, ansa, care se foloseste cam la 5 pacienti, costa 75-80 de euro. O punga de ser fiziologic ajunge la 7 lei si folosim 10 la fiecare pacient. Utilizam câmpuri sterile speciale, din import, pentru ca bolnavul sa nu faca infectii. In România, dupa operatie, toti pacientii trebuie sa ia antibiotice, in Occident nu trebuie sa ia niciunul. Tocmai fiindca acolo nu se zgârcesc la materiale sanitare.” Noul aparat a fost deja folosit la 7 interventii chirurgicale, toate un succes. Acum, pacientii nu suporta nimic din costul interventiilor, dar, pe viitor, s-ar putea introduce o coplata.
„Patologia urologica este in crestere. Si in acest domeniu, preventia si depistarea precoce a bolilor sunt foarte importante. Orice barbat trecut de 50 de ani ar trebui sa faca cel putin o data pe an un control la urolog.”
Dr. Alexandru Anghelus„De câtiva ani ne propunem sa atingem performanta maxima in urologie in regiunea noastra. Investitiile le-am realizat din fonduri proprii, cu plata in rate pe 2 ani. Se vor amortiza foarte repede daca ne vom convinge pacientii ca interventiile care se fac in spitalul nostru sunt de calitate.”
Dan Stoica, manager SJU Bacau