9 noiembrie 2024

I-am ales, ne-au dezamagit!

Mandatul actualului legislativ se incheie in mai putin de doua luni. Pe 14 decembrie, deputatii si senatorii care nu au fost realesi vor lasa locul viitorilor reprezentanti. La sfârsit de mandat, parlamentarii bacauani sunt sub media nationala din toate punctele de vedere: prezenta la vot, propuneri de legi promulgate ulterior, eficienta a actului legislativ.

In serviciul poporului



Potrivit Statutului Deputatilor si Senatorilor, stabilit prin Constitutie si Legea 96/2006, singura obligatie legala, morala si regulamentara a parlamentarilor români este participarea la lucrarile Camerei din care fac parte. Aceasta inseamna, in primul rând, prezenta fizica la sedinte si la vot. Apoi, participarea mai poate fi cuantificata in functie de luarile de cuvânt in plen, de intrebarile si interpelarile adresate, de propunerile legislative si de motiunile simple si de cenzura pe care le initiaza. Cum nu s-a subliniat niciodata suficient de tare, misiunea alesilor in Parlamentul României este aceea de a concepe, dezbate si vota legi care sa serveasca interesul national si in particular pe cel al cetatenilor din circumscriptia in care au fost alesi.
Restul activitatilor acestora (cu exceptia celor intreprinse in urma cooptarii in executiv) sunt subordonate si nu trebuie sa le afecteze activitatea legislativa. Aici intra (fara a epuiza lista) activitatile politice pe linie de partid (organizarea structurilor teritoriale, participarea la alegeri locale sau sustinerea candidatilor la aceste alegeri), activitatile de „lobby” pe lânga guvern pentru initierea sau finalizarea unor investitii in teritoriu (drumuri, scoli, biserici, obiective industriale si asa mai departe), prezenta la diferite ceremonii si festivitati sau in mass-media. Fara indoiala ca o parte din aceste activitati contribuie la bunastarea celor pe care ii reprezinta in Parlament. Insa atunci când cautam un raspuns la intrebarea „Ce a facut deputatul/senatorul X pentru noi?” trebuie sa fim atenti in primul rând la legile pe care le-a initiat si la perioada petrecuta in Parlament.

Prezenta la vot

Datele preliminare indica o prezenta la vot sub media nationala, atât din partea senatorilor (59,17%), cât si a deputatilor bacauani (61,43%). Daca in cazul primilor diferenta este minima, deputatii au reusit performanta negativa de a avea cu 10 procente mai putin decât media nationala. Dintre grupurile parlamentare, senatorul si deputatii PDL au obtinut procentul cel mai bun (63%), iar cei PNL, cel mai slab (56,4%). Senatorii si deputatii PSD au obtinut un rezultat mediu (61%), desi deputatul Viorel Hrebenciuc conduce topul national al absentilor, realizat de Institutul de Politici Publice.

Activitate legislativa

Deputatii si senatorii bacauani au contribuit la initierea a 38 de proiecte legislative care au fost ulterior adoptate de Parlament si promulgate de Presedinte. Dintre acestea, 16 reprezinta initiative legislative noi, iar 22, initiative de modificare si completare ale unor acte normative preexistente. Cel mai „prolific” an a fost 2010, când au trecut 19 din legile propuse de bacauani. In 2009 au fost adoptate doar 2, in 20011, 9, iar in 2012, 8.
Domeniile in care parlamentarii bacauani au reusit sa promoveze legislatie noua sunt:
• Agricultura si silvicultura (Gheorghe Antochi si Mihai Banu).
• Economie si afaceri (Vasile Nistor, Gheorghe Antochi)
• Telecomunicatii (Valerian Vreme).
• Energie (Iulian Iancu).
• Sanatate (Elena Mitrea).
• Administratie publica, afaceri interne si cooperare internationala (Gabriel Berca, Tudor Chiuariu, Vasile Nistor).
Doi dintre parlamentarii bacauani (deputatul Valerian Vreme si senatorul Gabriel Berca) au fost membri ai executivului cu portofolii in domeniile in care au fost interesati sa legifereze (comunicatii si, respectiv, administratie si afaceri interne).

Productivitate si eficienta legislativa

Dintre legile adoptate, parlamentarii PDL au contribuit la 13 propuneri; cei ai PNL, la 12 legi; iar cei din grupul parlamentar PSD, la 21. Cele mai multe legi poarta semnatura deputatului Gheorghe Antochi in lista initiatorilor (12), acesta fiind urmat de senatorul Vasile Nistor si deputatul Mihai Banu (care au propus fiecare câte 7 proiecte ulterior adoptate). La polul opus, senatorul Radu-Catalin Mardare si deputatii Adrian Popescu, Vasile Gherasim si Gabriel Vlase nu au reusit sa-si convinga colegii sa voteze niciuna din propunerile lor legislative. Cu 2,71 legi per parlamentar bacauan, productivitatea acestora este foarte aproape de media nationala (2,75).
O marime cantitativa simpla a fost propusa de Institutul de Politici Publice pentru a evalua partial eficienta actului legislativ al parlamentarilor români: raportul legilor adoptate la propunerile legislative initiate. Desi aceasta nu tine seama nici de durata deliberarilor (care poate varia foarte mult), nici de diversele cauze externe Parlamentului ce pot opri transformarea unui proiect intr-o lege (decizia de neconstitutionalitate din partea Curtii Constitutionale, refuzul presedintelui de a promulga actul normativ), are avantajul de a permite o evaluare rapida.
Si la acest capitol, parlamentarii bacauani stau destul de rau. Doar Gheorghe Antochi depaseste media nationala de cca 21%, cu una din patru initiative transformate in legi, urmat de Ionel Palar si Valerian Vreme, cu un raport aproximativ de 1 la 5. Pentru ca nu mai putin de patru alesi nu si-au pus semnatura pe nicio lege, media judeteana a eficientei legislative a picat la mai putin de jumatate din media nationala, undeva sub 9%.

Grupuri parlamentare:

PSD: deputatii Gheorghe Antochi, Iulian Iancu, Viorel Hrebenciuc si Gabriel Vlase; senatorii Elena Mitrea si Radu-Catalin Mardare.
PDL: deputatii Adrian Popescu, Mihai Banu, Valerian Vreme si Vasile Gherasim si senatorul Gabriel Berca.
PNL: deputatii Tudor Chiuariu si Ionel Palar si senatorul Vasile Nistor.

Cifre pe final de mandat
Prezenta
Media nationala a prezentei la vot: 71% pentru deputati, 60% pentru senatori
Media judeteana a prezentei la vot: 61,43% pentru deputati, 59,17% pentru senatori
Media prezentei pe grupuri parlamentare: 63% pentru PDL, 61% pentru PSD, 56,4% pentru PNL
Productivitate
Total Parlament: 5400 de propuneri legislative, 1138 legi adoptate: 2,75 legi per parlamentar român.
Judetul Bacau: 437 de propuneri legislative, 38 de legi adoptate: 2,71 legi per parlamentar bacauan.
Eficienta
Eficienta legislativa nationala (legi/propuneri): 1138/5400 = 21,07%
Eficienta legislativa judeteana (legi/propuneri): 38/437 = 8,69%

Principii si reguli de conduita parlamentara

Principiul interesului national: Deputatii si senatorii trebuie sa actioneze in interesul intregii natiuni si al locuitorilor din circumscriptiile electorale pe care le reprezinta.
Principiul legalitatii si al bunei credinte: Parlamentarii trebuie sa respecte Constitutia, legile tarii si regulamentele Camerelor, si le e interzis sa isi asume obligatii financiare sau de alt tip pentru a-si exercita mandatul impotriva bunei credinte si propriei constiinte.
Principiul transparentei: Parlamentarii trebuie mentina dialogul permanent cu cetatenii.
Principiul fidelitatii: Senatorii si deputatii trebuie sa manifeste fidelitate fata de tara si popor si respect general fata de oameni.
Respectarea regulamentelor: Parlamentarii au obligatia de a respecta regulamentele, normele de conduita civilizata si de curtoazie, sa nu aiba atitudini sau sa foloseasca expresii injurioase, ofensatoare sau calomnioase.

Topul prezentei la vot

Vasile Gherasim (82,9%), Gheorghe Antochi (81,2%), Adrian Popescu (74,2%), Elena Mitrea (72,4%).

Topul absentei la vot

Viorel Hrebenciuc (prezenta 29,2%), Vasile Nistor (prezenta 53%), Gabriel Vlase (prezenta 55,9%), Iulian Iancu (prezenta 56,7%), Tudor Chiuariu (prezenta 56,8%).
Deputatul Valerian Vreme a fost ministru intre 2010-2012, iar senatorul Gabriel Berca intre februarie-mai 2012; conform Statutului (Legea 96/2006), nu li se calculeaza prezenta.

Topul celor mai multe legi adoptate
Gheorghe Antochi (12), Vasile Nistor si Mihai Banu (7), Elena Mitrea, Valerian Vreme si Ionel Palar (5)

Topul eficientei legislative
Gheorghe Antochi (25%), Ionel Palar (20%), Valerian Vreme (19,23%), Vasile Nistor (18,4%), Mihai Banu (17,5%).

Topul ineficientei legislative
Vasile Gherasim, Radu Catalin Mardare, Adrian Popescu si Gabriel Vlase (0 %), Viorel Hrebenciuc (6,75%), Gabriel Berca (7,14%).
Nu toti parlamentarii bacauani isi vor incheia mandatul in cadrul partidului pe listele caruia au fost alesi. În 2010, senatorul Gabriel Berca si deputatul Mihai Banu au parasit PNL si s-au inscris in PDL. În martie 2011, senatorul Vasile Nistor a plecat din PDL si a intrat in PC.

La adio, tu…!

Senator Elena Mitrea – PSD. Mandatul i-a fost marcat de scandalul unui dosar de turnatorie la Securitate, pe care nu a reusit sa-l gestioneze convingator. Insa rezultatele muncii de parlamentar ar fi recomandat-o la inca un mandate. Prin inca una dintre miscarile sale surprinzatoare Viorel Hrebenciuc a “inventat” un candidat cu profil opus fostei textiliste din Buhusi. Muzicianul de etnie rroma Damian Draghici a fost considerat cel mai potrivit sa reprezinte bacauanii in Senat. Chiar daca unii primari sugubeti din zona au si inceput sa glumeasca pe seama competentelor politice ale lui Damian, jocul electoral i-ar putea aduce in situatia de juca dupa cum… cânta alesul Draghici!
Senator Radu Catalin Mardare – PSD. Discret, poate prea discret a fost si in acest mandat de senator Mardare, desi a avut ceva rezultate legislative. Dan Tataru, actualmente secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul si unul dintre copiii de suflet ai lui Hrebenciuc, a primit firmanul care il aduce in prim-planul politicii locale, macar. Un merit cert este vârsta care mentine media candidatilor USL la un nivel rezonabil. Desi sunt destule voci care spun ca anii putini sunt necesari, nu si suficienti.
Deputat Gheorghe Antochi – PSD. Unul dintre parintii Holdingului Agricola International nu a rezistat decât un mandat in Parlament. Activ si competent in politicile agricole si agroalimentare, Antochi probabil ca a fost dezamagit de ceea ce inseamna legislativul autohton si a renuntat, pentru ca e greu de crezut ca ar fi avut cineva tupeul sa-l taie de pe liste. Inlocuitor este Lucian Sova, apropiat al lui Dragos Benea, care a indeplinit ceva functii de secretar de stat de-a lungul timpului si a fost mai multa vreme presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean Bacau.
Deputat Tudor Chiuariu – PNL. Fostul ministru al Justitiei (isi mai aduce aminte cineva?) a disparut de pe listele PNL Bacau la fel de brusc si misterios cum a aparut acum patru ani. Luat de mânuta din Iasi de Romeo Stavarache cu sloganul “Eu in Bacau, Tudor la Bucuresti”, Chiuariu s-a dovedit a fi parlamentarul-fantoma: a calcat de trei-patru ori prin colegiu sI nu a facut nimic pentru alegatorii sai. Acum se vorbeste ca ar candida in Mehedinti! Cel propus Stavarache (la presiunile liderilor liberali de la Bucuresti) face parte tot din categoria necunoscutilor fara legatura cu Bacaul si se numeste Nicu Marcu. Oltean la origine, a fost director economic al Romsilva, director la Loteria Română, secretar general ANAF şi secretar general in Ministerul Mediului, toate functiile datorate, se spune, unor prietenii politice la vârful PNL.
Deputat Vasile Gherasim – PDL. Mai mult bucurestean decât bacauan, Gherasim a renuntat sa mai mimeze interesul pentru judet si a ales sa candideze in Capitala, probabil pentru un loc in Senat in Sectorul 1. Ca sa dreaga… busuiocul, PDL si-a adus aminte de Iulian Busuioc, cel care a fost refuzat de conducerea organizatiei Moinesti in primavara, atunci când a vrut sa candideze la Primarie. Suparat, Busuioc a intrat in cursa ca independent, nu a luat fotoliul de primar, dar a ajuns in Consiliul Local, fiind singurul reprezentant al actualului ARD.
Nelu Brosteanu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014