Dai cu tunul și nu mai găsești stație de carburanți de unde să cumperi benzină sau motorină sunt 6 lei litrul. Peste tot, prețul carburanților a sărit, în medie, cu peste 20 de bani, în doar o săptămână, trecând de pragul psihologic de 6 lei/litru.
Pe la începutul săptămânii, cea mai „ieftină” benzină de 95 o puteai găsi la stațiile Luk Oil, unde un litru costa 6,04 lei. Cu o diferență de 3 bani în plus, același tip de carburant auto se vindea în benzinăriile Socar – 6,07 lei/litru. Urma Petrom, cu 6,08 lei/litru, Rompetrol, cu 6,12 – 6,16 lei/litru, și Mol, cu 6,12 lei/litru, cea mai scumpă regăsindu-se în stațiile OMV – 6,19 – 6,21 lei/litru.
Benzina Premium, cu cifra octanică de 98 – 100, avea prețuri cuprinse între 6,19 lei/litru, la Luk Oil, și 6,84 lei/litru, la OMV. Nici motorinele nu au bătut pasul pe loc, cea mai „ieftină” putând fi găsită tot la Luk Oil – 6 lei/litru, la Petrom – 6,02 lei/litru și Socar – 6,02 – 6,04 lei/litru.
În rest, la Rompetrol, acest tip de carburant costa 6,06 – 6,08 lei/litru, și la Mol, 6,08 lei/litru. Evident, OMV afișa cel mai mare preț la pompă pentru motorina Premium – 6,13 – 6,15 lei/litru. Între timp, benzinarii au mai adăugat câțiva bani la prețul litrului de carburant, astfel încât ne putem aștepta ca, foarte rapid, să se înregistreze trecerea unui alt prag psihologic, de peste 7 lei / litru.
Un plin, mai scump cu peste 40 de lei, față de anul trecut
Cert este că față de octombrie anul trecut, atât motorina, cât și benzina s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 1,5 lei/litru. Cu alte cuvinte, prețul carburanților este cu 30% mai mare, față de 2020. Și un plin de carburant costă mai mult, în comparație cu toamna trecută, cu cel puțin 40 de lei în plus. În medie, o familie alocă 10% pentru transport. Raportat la puterea de cumpărare din România, avem cel mai scump combustibil din UE. Problema care rămâne este că scumpirea carburanților se resimte în tot ceea ce cumpărăm, de la alimente și medicamente, până la electrocasnice și materii prime, mai ales din zona construcțiilor. Or, creșterea prețurilor la carburanți și materii prime va determina, în mod evident, inflație, factura urmând a fi achitată de … consumator.
Redresarea economiei, după pandemia de coronavirus?
Creșterile de preț din benzinării ar putea fi puse pe seama scumpirii petrolului, la nivel mondial, care a atins cel mai mare nivel din ultimii 3 ani. De exemplu, în luna septembrie 2020, prețul barilului de petrol era 186 lei, iar acum a ajuns la circa 304 lei, ceea ce reprezintă o scumpire cu peste 63%. Însă, pe lângă creșterea prețului la baril, se observă și o creștere ridicată a consumului, iar când cererea este mare, oferta se majorează și ea.
Deloc de trecut cu vederea sunt și actualizarea accizei, pe de o parte, și deprecierea leului față de euro și dolar, pe de alta, ambele influiențând prețul carburanților la pompă. Din păcate, scumpirea carburanților, în toată lumea, pune în pericol redresarea economiei după pandemia de coronavirus. În aceste condiții, cele mai mari state din cadrul OPEC+ au încheiat un pact, pentru a contracara scumpirile la pompă, prin care, lunar, până în aprilie 2022, să fie majorată producția de petrol cu 400.000 de barili pe zi.