Vize temporare de muncă în Marea Britanie. Se caută șoferi de TIR

După ce i-a făcut să plece în țara lor pe foarte mulți imigranți, prin impunerea vizelor pentru a lucra în Marea Britanie, acum Guvernul acesteia îi vrea înapoi. Aceasta după ce a rămas fără majoritatea șoferilor care asigurau transportul de marfă și, ca urmare, aprovizionarea hipermarketurilor și a stațiilor de benzină are serios de suferit.

Aflată în Anglia în perioada 2-30 septembrie, personal am putut să văd pe viu consecințele deficitului masiv de șoferi din transportul de marfă. În ultimele zile ale șederii mele în Țara Albionului m-am crucit ce șir lung de mașini aștepta la stațiile de benzină, imagine care mi-a adus aminte de cozile nesfârșite de la benzinăriile noastre, de dinainte de 1990.



Ba, mai mult, în Marea Britanie zile la rând, numeroase benzinării au fost închise, pentru că nu aveau deloc combustibil. Îngrijorat de situație, Guvernul condus de Boris Johnson a anunțat că va acorda urgent 10.500 de vize de muncă temporare (pentru 3 luni, respectiv octombrie, noiembrie și decembrie), din care 5.000 pentru șoferi și alte 5.500 pentru lucrători în abatoare.

În paralel le trimite scrisoare șoferilor, care lucrează legal în Marea Britanie de mai multă vreme, scrisoare în care le mulțumește că au ales să muncească aici în condițiile dificile generate de pandemia de coronavirus. Totodată, îi invită, în eventualitatea în care nu mai au un loc de muncă, să analizeze oportunitatea angajării lor în domeniul transportului mărfurilor, în speță, al benzinei.

Pentru a-i atrage, le prezintă avantajele pe care le-ar avea (sprijinul angajatorului în a evolua în profesie, posibilitatea avansării în aceasta, un salariu motivant etc.), dacă ar alege să se angajeze ca șoferi în transportul de marfă. O asemenea scrisoare a primit și Andrei V., un tânăr băcăuan (37 ani) care lucrează legal ca șofer în Marea Britanie de mai mulți ani.

Ofertă de lucru și în alte state

Dar nu numai Marea Britanie are nevoie de forță de muncă. Și alte state din UE sau Spațiul Economic European caută spre angajare lucrători, inclusiv din România, deci și din județul Bacău. În momentul de față, sunt vacante 648 de posturi, din care 404 se află în Germania.

În această țară sunt locuri de muncă pentru educatori/educatoare, tăietori de carne și lucrători în producție, vopsitori industriali, sudori carbon/oțel inoxidabil, sudori aluminiu, muncitori în construcții de acoperișuri, măcelari, șoferi de camion, șoferi de camion/mașină de mare tonaj pe distanțe lungi, stivuitoriști și lucrători în depozit. La rândul lor, firme din Spania vor să angajeze 69 de cercetători științifici, iar altele din Italia vor să încadreze în muncă 45 lucrători în construcții.

De lucru se găsește și în Norvegia unde sunt disponibile 41 locuri de muncă pentru nail artist, betonist, instalator, instalator ventilație, medic, mecanic auto, tâmplar, tinichigiu auto, mecanic motociclete și zidar/faianțar. Cât despre Finlanda, aceasta are libere 43 posturi de personal curățenie, operator depozit industria lemnului, operator bandă industria lemnului, operator asamblare industria lemnului, operator confecționer măști sanitare și operator procesare carne.

În Irlanda este nevoie de 20 lucrători în meseriile de dulgher și șofer vehicul greu de transport marfă, iar în Austria 11 de lucrători în producție și ingineri mașini unelte. Mai sunt oportunități de angajare în Polonia (7 posturi de operator CNC, lăcătuș, sudor MAG, strungar și șlefuitor), Olanda (4-culegător mere și culegător flori), Danemarca (2-director de marketing și specialist IT-Chief Technology Officer) și Franța (2-farmacist). Cei interesaţi de unul din posturile prezentate se vor adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău, respectiv compartimentului EURES. Ei se vor înregistra în baza de date a acestei instituţii, cu următoarele documente: cerere tip (anexa 3 bis), copie după cartea de identitate (de reținut că de la 1 octombrie în Marea Britanie se intră doar cu pașaport), cu valabilitate de minimum şase luni, şi CV-ul într-o limbă de circulaţie europeană.

Informaţii suplimentare se pot obţine de pe portalul naţional www.eures.anofm.ro. Pe acest portal pot fi accesate date referitoare la angajatori, domeniul de activitate, condiţiile de muncă şi de ocupare a postului, precum şi despre salarizare. Informaţii similare sunt oferite şi de către consilierul EURES din cadrul AJOFM Bacău, str.I.S.Sturza, nr.63, telefon 0234541676.