Cunoșteam până acum doar un singur criminal cu doctrină: pe Raskolnikov, cel care, în cele din urmă, a reușit să-și asume Golgota iertării. Acum mai cunosc încă doi, dacă-l ascultăm pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Klaus Werner Johannis și Florin Cîțu.
Fostul ministru, care a tăcut mult și nepermis, spune că la începutul anului le-a propus celor doi ,,ca prioritatea zero să fie vaccinarea celor bătrâni (cei peste 60 de ani) și a celor bolnavi (cei cu comorbidități)”, întrucât România dispunea atunci de puține doze de vaccin. Cei doi au refuzat propunerea.
Mai spune fostul ministru: ,,94,5% din decese sunt din rândul celor bolnavi (cei cu comorbidități), 85.8% din decese sunt din rândul celor bătrâni (persoane peste 60 ani)”.
Criminali cu doctrină? Ați auzit de ,,Balada de la Narayama”, plăsmuirea literară a japonezului Shichiro Fukazawa? (Editura Univers, 2009)? Scriitorul imaginează o comunitate fictivă, un sat izolat de lume, de prin Japonia, în care există o tradiție crudă: cei care împlinesc 70 de ani, întrucât ar deveni o povară pentru semenii lor, sunt duși și părăsiți pe vârful muntelui Nara… ,,Balada…” nu este însă o distopie.
Ea brodează literar-tragic pe tema obasute (senicid/ geronticid), practică japoneză din secolul al 19-lea…
Decizia celor doi de a-i arunca în carcera morții pe cei eufemistic numiți +60 și pe bolnavii cronici mi se pare a fi inspirată din spiritul acestei doctrine. În medicină este respectat de către cei cu morala nedepravată principiul antic ,,Primum non nocere”. Mai întâi, nu face rău! La început, nu dăuna!…
Firește, nu putem îndrăzni a gândi că Johannis și Cîțu au afinități cu esența medicinii, dar măcar o brumă de bun simț românesc ți-ar putea șopti ceva despre necomiterea răului. Rău extins de cei doi asupra întregii populații, de fapt. Mai ceva decât în ,,Balada de la Narayama!”