20 septembrie 2024
SportJudo/ Cupa Temerarul: Constantin Manole și o nouă generație de…temerari

Judo/ Cupa Temerarul: Constantin Manole și o nouă generație de…temerari

Mai întâi vorbesc brațele. Da, brațele: ridicate, în semn de victorie. Apoi ochii: zâmbitori și deschiși larg, într-atât de larg încât să încapă în ei toată bucuria rezultatului. Și, la final, vorbesc pumnii: bine strânși și cu degetul mare în sus. Imaginea e elocventă. Mai e nevoie și de cuvinte? Întotdeauna este.

În special când aduc un plus. Iar cuvintele aparțin profesorului Constantin Manole, care a salutat astfel prestația elevilor săi de la Sport Club Municipal Bacău la turneul internațional de judo Cupa Temerarul derulată la finalul săptămânii trecute, la Sibiu: „Rezultatele obținute la Sibiu sunt meritorii, în condițiile în care turneul s-a dovedit unul foarte-foarte puternic. Mai presus însă de rezultate stă progresul semnificativ înregistrat de acești copii. Aceasta este, de fapt, cea mai mare satisfacție”.



Antrenorul Manole are dreptate: ediția din 2021 a Cupei Temerarul a ridicat ștacheta competițională la un nivel impresionant, reunind pe cele cinci spații de luptă nu mai puțin de 870 de sportivi de la 76 de cluburi atât din țară, cât și din Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria, care s-au confruntat la categoriile de vârstă Under 11, U13, U15, U18, Juniori 1 și Seniori, la masculin și feminin. În această companie selectă, micuții judoka pregătiți de Constantin Manole au cucerit o medalie de aur la U13, prin Rada Ciobanu, două de argint și una de bronz la U11 prin Victor Chelaru și Iasmina Farauanu, respectiv Isidora Cojocaru.

Alți trei reprezentanți ai SCM Bacău, Andrei Popescu, Ștefan Aprofirei și Luca Pelin au fost la un pas de podium, ocupând locul al cincilea, în timp ce, aflat la debutul într-o competiție de o asemenea anvergură, Denis Paladie s-a consolat cu o comportare frumoasă și dătătoare de speranțe. Practic, o generație întreagă de… temerari. O generație crescută încă de la vârsta grădiniței de profesorul Manole. Și crescută bine la Palatul Copiilor- filonul de atâția ani al judo-ului băcăuan- așa cum au demonstrat-o și rezultatele de la Cupa Temerarul.

„Exceptând-o pe Rada Ciobanu- câștigătoare la 57 kilograme, pe care o am la sală doar de un an de zile, toți ceilalți sunt aici de la vârste foarte mici. Și toți promit foarte mult. Pe Rada, de exemplu, sper să o văd ajunsă la o categorie ceva mai mare de greutate. La polul opus, Isidora Cojocaru, medaliata cu bronz de la 28 kg este sub categorie, cântârind doar 25 de kilograme. Asta nu împiedică să dea de pământ cu adversarele. La fel ca și Iasmina Farauanu, medaliată cu argint la 57 kg , sau Victor Chelaru, care a început să capete experiență și să nu mai aibă teamă.

De mare viitor este și Ștefan Aprofirei, care impresionează prin mobilitate, dar și ceilalți, chiar dacă nu au urcat pe podium la Sibiu. Repet, prioritar este cum au progresat ei. Sunt copii buni, care au crescut și cresc frumos”, spune Constantin Manole. Cuvintele antrenorului încadrează perfect o imagine care-i suprinde pe „temerarii” SCM Bacău cu brațele sus și cu ochii deschiși larg spre toate victoriile prezente și viitoare.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img