După modele străine, cum e tot mai frecvent obiceiul pe la noi, s-a instituit acum și „loteria vaccinărilor”, o metodă prin care Guvernul speră să aducă în centrele de vaccinare împotriva pandemiei de Covid tot mai multă lume. E drept, față de unele state, la noi puțini s-au vaccinat, iar „efectul de turmă”, cum se spune, adică procentul care asigură rezistența la virusul păcătos, nu poate încă să apară cu prea puțini vaccinați.
Exemplele în acest sens vin de la unele guverne care au ajuns să acorde premii vaccinaților mașini sau apartamente, prin tragere la sorți.
Nu e singurul exemplu în care pandemia prin care trecem creează loterii. De pildă, se premiază și donatorii de sânge, pentru că tot pe motive de pandemie se simte o mare lipsă de plasmă care poate salva vieți.
Însă pandemia s-a dovedit și dușmanul unui soi de loterie, pe care până în martie 2020 am numit-o „loteria bonurilor fiscale”. Funcționa din anul 2015, pentru ca oamenii care fac cumpărături să solicite comercianților bonuri fiscale, pe bază cărora să poată câștiga în fiecare lună câte un milion de lei, dar să ajute astfel și lupta împotriva evaziunii fiscale. Acest premiu frumos era egal – culmea! – cu marele premiu promis și de loteria vaccinărilor.
Numai că loteria este un joc prin care câștigătorii se trag la sorți. Ai noroc, îți apare numele scos din pălărie! Dacă nu ai noroc nu pierzi nimic: cei vaccinați pot măcar spera că nu se vor infecta cu SARS Cov-2, precum și cei cu bonurile fiscale adunate toată luna, pe care au cumpărat, de fapt, produse pe care le-au folosit.
Eu unul cred că loteria vaccinărilor nu poate fi ceva rău, pentru că avem nevoie de efectul de turmă în domeniu. Dar nu știu de ce îmi amintesc mereu cuvintele unui fost coleg de catedră, care când auzea la difuzor o reclamă pentru lozul în plic, în care se spunea „Numai cine nu joacă nu câștigă!”, adăuga și el, imediat: „Da, da, numai cine nu joacă e câștigător!”.
Cuvintele colegului aveau, desigur, înțelepciunea lor, dar în cazul noii loterii parcă e altceva. Mă gândesc, însă: cei care nu s-au vaccinat spun că se tem pentru viața lor, dar dacă vor face vaccinul, momiți cu bani, cred că tot mai bine e să fii bogat, chiar și mort?