Tinerii intreprinzatori sunt tot mai putini in Bacau. Pentru ca sunt insuficient incurajati de stat si de autoritatile locale, unii sfarsesc prin a-si inchide afacerea, iar altii sunt la limita supravietuirii. Pentru a redresa economia bacauana, primaria sau statul trebuie sa le intinda acestora o mana de ajutor, fie ca inseamna taxe si impozite mai mici, fie terenuri sau spatii cu preturi mai mici.
Tinerii afaceristi sunt o specie pe cale de disparitie in Bacau. Nu pentru ca nu ar avea idei de afaceri bune sau nu sunt dispusi sa riste, ci pentru ca nu sunt incurajati de autoritati. Pe de o parte, programele guvernamentale care au fost create pentru ei sunt prea putine sau aloca insuficiente fonduri, pe de alta parte, pentru ca e criza, iar asta se resimte pe toate planurile. In 2011, debutantii in afaceri au fost incurajati sa isi deschida societati cu raspundere limitata si sa beneficieze de un ajutor de inceput de 10.000 de euro. Desi a fost un program popular, in 2012 nu a mai fost asa de accesat. „Potrivit ultimei situatii statistice, in 2011, s-au infiintat in prima parte a anului 94 de SRL-D-uri, in timp ce in acelasi interval in 2012 s-au infiintat doar 48”, a declarat Gheorghita Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comertului Bacau.
„Interesul scade de la an la an”
Doar 30 dintre cei care si-au infiintat SRL-D-uri au trecut pe la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri cerand sprijin si consultanta pentru a accesa ajutorul dat de stat, de 10.000 de euro. „Interesul scade de la an la an. De multe ori, tinerii cred ca oficiul este un loc de unde se dau bani. Nu se gandesc ca au de-a face cu o activitate complexa pentru care nu sunt pregatiti”, a declarat Vasile Avadanei, consilier la Oficiul teritorial pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Cei care au curajul sa porneasca la drum beneficiind de acest ajutor de la stat aleg, intr-un top al domeniilor de afacere, sa isi faca un atelier auto, o cofetarie/patiserie, o firma de constructii sau una in comertul cu amanuntul sau ridicata. Numai ca acest sprijin, de 10.000 de euro, abia ajunge pentru plata unor angajati si eventual a chiriei la un spatiu.
Probleme pe toate liniile
Ce ii impiedica pe tineri sa-si deschida o afacere in Bacau?
Prima problema este ca la nivel central nu exista o strategie corenta pentru incurajarea afaceristilor, indiferent de marimea firmei. „Nu exista in primul rand o strategie, ce sa mai vorbim de coerenta?”, spune directorul Camerei de Comert si Industrie Bacau, Mihai Tulbure. „Nu putem vorbi de sprijinirea intreprinzatorilor tineri, straini sau investitori. Tara noastra a devenit unul din statele cel mai putin accesate pentru afaceri. Aceasta pentru ca nu se incurajeaza productia”. Iar daca la nivel national nu se cunosc prioritatile sau nu se doreste incurajarea economiei, autoritatile locale au la indemana propriile instrumente pentru a-i incuraja pe oamenii de afaceri sa deschida sau sa mentina un business. „Sunt judete care au inceput sa lucreze pe baza unor strategii, asigura fonduri pentru ca strategiile sa fie puse in aplicare. In Brasov, Sibiu, Constanta lucrurile se misca altfel. Pentru atragerea investitorilor, se stie, autoritatile, peste tot in lume, pun la dispozitie in conditii foarte avantajoase teren si asigurari utilitatile gratis. Banii pe care ii cheltuie autoritatea se intorc apoi in bugetul local sub alte forme”, a mai spus Tulbure.
In 2011, persoanele juridice au achitat la bugetul local peste 23 de milioane de lei.
Cum arata tanarul intreprinzator
Din analiza realizata pe un esantion de 437 de SRL-D-uri de la nivelul întregii tari se desprinde profilul tanarului întreprinzator roman: barbat de 27 ani, necasatorit, cu studii superioare, cu pregatire în domeniul economic sau tehnic, fiind motivat în demararea propriei afaceri atat de dorinta de a fi propriul sef cat si de facilitatile acordate prin program.
„E greu ca nu suntem sprijiniti”
Marian Florea si-a deschis un magazin de cartier in zona Zimbru, in 2004. Acum recunoaste ca abia mai rezista pe piata. A fost nevoit sa reduca preturile, si-a instalat camere de supraveghere impotriva hotilor, a reorganizat afacerea. „E foarte greu. E greu ca nu suntem sprijiniti. E din ce in ce mai greu, de la an la an. Orice magazin mic e afectat. Eu ca tanar intreprinzator ma intreb ce mai putem face? Daca Primaria Bacau ar fi alaturi de noi, daca statul ne-ar mai ajuta, poate vom reusi sa rezistam. Daca nu, vom fi nevoiti sa ne inchidem usile. Macar sa fim scutiti de taxe si impozite pentru primii ani, ca sa ne putem lansa. Sa ni se mai scada din contributiile la salarii, nu stiu”, ne-a declarat. Deja se gandeste sa renunte la afacere si sa-si deschisa un magazin online. „Ca tanar nu te poti descurca. Acum fara 10.000 de euro nici nu ai cum sa pornesti la drum. Doar familia sa te ajute, astfel nu e nicio sansa. Asta e grav. De aceea multi opteaza sa mearga in afara”, a mai adaugat acesta.
Peste 4.600 de contribuabili declarati inactivi
La Directia Finantelor Publice Bacau dintr-un numar total de 135.141 de contribuabili administrati, 4.642 au fost declarati inactivi. Adica nu au mai reusit sa tina pasul cu darile catre stat si au intrat in incapacitate de plata.
Prea putina implicare a administratiei locale
Desi atragerea investitiilor si sprijinirea intreprinzatorilor sunt promise de candidatii la alegerile locale la fiecare ciclu electoral, odata instalati in functie acestia uita sa le mai duca la indeplinire. Facilitatile oferite intreprinzatorilor locali de catre Primaria si Consiliul Local Bacau sunt minime si se refera doar la reducerile de taxe si impozite pe cladiri si terenuri pana la 31 martie a anului in curs. Aceasta poate reprezenta un stimulent pentru ca cei care au deja o afacere sa-si plateasca darile intr-un timp cat mai scurt, dar nu influenteaza serios initiativa celor care nu au inca o firma, situatie in care se afla majoritatea tinerilor.
“De-a lungul timpului, am derulat mai multe proiecte de sprijinire si incurajare a tinerilor care doresc sa deschida o afacere. Din pacate, aceste proiecte au fost oprite, si vorbim de opt-noua ani in urma, in primul rand din cauza lipsei de finantare. Pe de alta parte, tinerii nu s-au aratat foarte interesati de aceste proiecte, mai ales din cauza numeroaselor clauze obligatorii pe care trebuiau sa le respecte. Unii au preferat sa se adreseze direct bancilor pentru a-si incepe o afacere, dar au fost putini si acestia. Nu putem vorbi in Bacau de un mediu economic foarte atractiv, propice pentru tinerii cu idei si curaj, abia se descurca oamenii de afaceri cu experienta in aceasta perioada. Asta se vede si in oferta foarte, foarte redusa pentru absolventi. Cei mai multi dintre ei sunt obligati sa profeseze in alte meserii decat cele inscrise pe diploma de absolvire. Asta e Bacaul acum!”
Octavian Ticau, sef birou AJOFM Bacau
Sunt idei, urmeaza discutii
Ilie Birzu, presedintele Comisiei Economice a Consiliului Local Bacau, a declarat ca s-au cautat in repetate randuri solutii pentru a stimula spiritul antreprenorial al bacauanilor prin reduceri mai semnificative a taxelor si chiriilor, mergand pana la scutiri si gratuitati. Se incearca preluarea unor modele care functioneaza in alte zone ale tarii, deocamdata fara succes. „Au fost si sunt discutii, trebuie sa mai clarificam cateva aspecte juridice, din punctul de vedere al legalitatii, pentru a putea scuti intreprinzatorii de unele impozite prevazute de lege. Chiar eu m-am interesat in cateva locuri din tara, la Cluj, la Timisoara, pentru a vedea cum procedeaza ei in aceasta chestiune”, a spus Birzu. Potrivit consilierului liberal, cea mai importanta initiativa de pana acum a administrativului bacauan este Incubatorul de Afaceri, desi nici acesta nu este dedicat in exclusivitate tinerilor intreprinzatori.
Multi chemati, putini alesi
Incubatorul de Afaceri Bacau functioneaza in incinta Centrului de Afaceri si Expozitional „Mircea Cancicov” si este co-finantat de Primaria Bacau si Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).
Pentru potentialii intreprinzatori sau IMM-urile cu cel mult doi ani de activitate, programul ofera spatii de birouri, cu mobilier si echipamente IT; acces la utilitati si servicii de telecomunicatii; servicii administrative si de secretariat; asistenta si consultanta de specialitate; alocatii financiare nerambursabile pentru activitatea curenta. Lansat pe 27 mai 2011, programul promitea aceste facilitati pentru 24 de firme. In final, s-au inscris in competitie 11 societati, dintre care doar 5 au fost selectate.
Cele mai importante facilitati sunt tot cele oferite de stat
Programele nationale de sprijinire a initiativei antreprenoriale a tinerilor raman in continuare prima sansa a tinerilor care vor sa inceapa o afacere. In ultimii doi ani, in Regiunea Nord-Est dinamica accesarilor acestor programe a fost pozitiva, chiar daca interesul pentru fondurile si creditele oferite de stat a mai scazut datorita criteriilor complexe si a duratei mari de timp pentru accesarea banilor. Cu toate acestea, nordul Moldovei ramane in urma majoritatii zonelor tarii si la acest capitol. Pentru tinerii intreprinzatori din regiune, „facilitatile cele mai importante sunt cele oferite prin programele SRL-D si Starter, mai putin de la administratiile locale. Importante sunt si programele de consiliere si cursurile gratuite, cu finantare prin programe precum POSDRU”, a declarat Madalina Vitelaru, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Regiunea Nord-Est. Regiunea noastra s-a plasat pe locul al cincilea la numarul firmelor infiintate dupa primul an de functionare a programului SRL-D, dupa regiunile Nord-Vest, Centru, Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest, zone unde implicarea autoritatilor locale este mult mai puternica.
Roxana Neagu
Stefan Ionescu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.