Trei oameni de bine din Bacău, dar trei intelectuali de marcă și cunoscuți opiniei publice prin cărțile pe care le-au publicat, prin pasiunile lor care ne-au dat dovezi ale trecutului municipiului și județului Bacău și încă multe altele, au finalizat ieri, pe propria cheltuială, reamenajarea în Cimitirul Central a mormântului celui mai bun dintre primarii pe care i-a avut orașul: Leon Sakellary. De la trecerea lui la Domnul s-au împlinit, recent, 90 de ani, dar nimeni altcineva nu a observat. Cei trei oameni de bine sunt inginerul, cartofilistul și publicistul Mihai Ceucă, universitarul, publicistul, scriitorul și istoricul literar Adrian Jicu și cunoscutul profesor și publicist Lucian Șerban.
I-am găsit, luni dimineață, la mormântul cunoscutului primar unde au venit să definitiveze ceea ce au început cu alte câteva zile înainte. Au smuls buruienile, au toaletat vegetația, au greblat pământul din jurul pietrei funerare, au montat un felinar și au vopsit gardul. Mormântul fostului primar și al fiului său se află chiar la intrarea în cimitir, lângă aleea principală, în imediata vecinătate a bisericii, dar nimeni nu a catadicsit să-l îngrijească, deși, practic, el este un monument istoric și este protejat de lege. De o lege dintre cele puțin aplicate, puțin sau deloc luate în serios.
Numai în Cimitirul Central din Bacău sunt alte și alte morminte ale unor personalități ale orașului și ale unor eroi din Primul Război Mondial în degradare, altele chiar desființate de unii care au râvnit locuri de veci centrale.
Admirabilul cetățean de onoare al Bacăului Mihai Ceucă a avut inițiativa de a reface, cât se poate, mormântul lui Leon Sakellary, așa cum a descoperit și semnalat, după luni întregi de cercetări inclusiv în arhivele județene, și mormintele altor personalități băcăuane, precum industriașul Felix Grivel, primul fabricant de bere din oraș, poetul Gr. H. Grandea, fondatorul fabricii Letea, Constantin Porumbaru, și mulți alții.
Sub egida Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, peste câteva zile la mormântul lui Leon Sakellary vor fi oficiate o slujbă de pomenire și un ceremonial de omagiere a memoriei distinsului primar.
Cine a fost Leon Sakellary
Sursele documentare despre viața și activitatea primarului de Bacău Leon Sakellary sunt puține. Iată, însă, câteva repere pe care le-am extras din cartea colegului nostru, ziaristul, scriitorul și editorul Cornel Galben, „Personalități băcăuane”, apărută în anul 2010:
Leon Sakellary s-a născut pe 22 martie 1852 în Fălticeni și a decedat la 6 iulie 1931 în Bacău.
Magistrat, și-a desăvârșit pregătirea la Berlin și Bruxelles, unde în 1873 a obținut cu brio titlul de doctor în drept.
În martie 1874 a fost numit președinte al Tribunalului Bacău. Pasionat de avocatură, a revenit la cariera de avocat, după ce s-a înscris în Baroul din Bacău.
Cercurile politice l-au atras spre Partidul Național Liberal, condus atunci de Ion Brătianu. Între 12 mai 1886 și 12 mai 1926 ocupă, fără întrerupere, demnitățile de primar, deputat și senator. Vreme de 14 ani a transformat urbea într-un fel de creație a sa, dăruindu-i „tot ce-i poate da un aspect mai occidental și civilizat”, adică lumină electrică, apă, canalizare … În răgazurile când nu a condus Primăria, s-a aflat în fruntea prefecturii (1897-1899) ori a fost deputat (de 3 ori) sau senator (de 6 ori).
Sub primariatul său, în 1902 s-a introdus iluminatul electric stradal, iar în 1925 uzina electrică din curtea Primăriei a achiziționat primul grup electrogen „Diesel” de 260 H.P. Tot în aceeași perioadă „ a început să se lucreze o stradă dreaptă, care să lege podul de fer al Bistriței cu șoseaua Domnească, care este Bulevardul Carol I, de astăzi”, iar în 1923 s-a „început pavarea străzilor cu piatră de granit”, lista incluzând nu mai puțin de 11 artere, inclusiv cele spre Focșani, Piatra Neamț și Târgu Ocna. În 1909 a demarat, de asemenea, lucrările de alimentare cu apă și introducerea canalizării, punând bazele celor 9 „puțuri filtrante” de la Gherăiești, dar și ale „unui serviciu comunal de salubritate”. În 1892, tot sub conducerea sa, Bacăul e înzestrat cu prima hală de came, pește și zarzavat, cu 40 de compartimente.
La 1 noiembrie 1936, în „fața Primăriei dinspre strada Mărășești”, a fost amplasat bustul său, realizat de sculptorul Oscar Spathe, turnat în bronz. Odată cu venirea comuniștilor la putere, bustul a fost înlocuit cu statuia lui Vasile Roaită.
Mihai Ceucă: „Uitat astăzi de urmașii și urmașii urmașilor concetățenilor săi, Leon Sakellary a fost unul dintre cei mai longevivi, în funcție, primari ai Bacăului. A servit comunitatea băcăuană în mai multe reprize: 1886-1887, 1890-91, 1896-97, 1901-07 și 1922-1926. Astăzi, se odihnește într-un mormânt abandonat și aflat în paragină, la câțiva pași de intrarea în biserica cimitirului Central. Nutresc convingerea că mormântul ar fi arătat altfel dacă mai trăia fostul primar Dumitru Sechelariu.”