Cele peste 20 de cazuri de agresare a personalului silvic la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în 11 județe, inclusiv în Bacău, determină Federația Sindicatelor Silva, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, să tragă din semnalul de alarmă „Așa nu se mai poate!”. Cazurilor de violență fizică au necesitat îngrijiri medicale, dar au fost și cazuri de amenințări cu moartea, incendierea mașinilor personale și hărțuirea membrilor familiilor pădurarilor, inclusiv a copiilor acestora.
Astfel, Silva solicită oficial, din nou, sprijinul și intervenția Procurorului General al României și intervenția ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.
Sindicaliștii spun că de cele mai multe ori anchetele, în astfel de cazuri, durează luni și chiar ani, la care se adaugă durata proceselor în instanțele de judecată – minim unul sau doi ani până la o eventuală condamnare definitivă a infractorilor, ceea ce creează o stare de nesiguranță și de revoltă în rândul silvicultorilor.
Zilele trecute, în localitatea Bilciurești din județul Dâmbovița un pădurar și familia lui au fost atacați în propria curte de un grup de infractori, „Hoții de lemn – spune Silviu Geană – nu mai au nicio limită, acționează organizat și devin extrem de periculoși. Acest nou caz vine să completeze un tablou sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora în ultimii ani, apărând pădurea, șase pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc)”.
Sindicatele acuză lipsa dotărilor necesare prevăzute de legislația specifică pentru personalul silvic în acțiunile pe teren pentru asigurarea pazei și a integrității fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenție și de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecție, precum și mijloace de transport adecvate).
Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, Federația Silva a promovat, cu sprijinul lui Tanczos Barna în calitate de senator, un proiect de lege pentru modificarea și completării Codului penal, prin includerea personalului silvic alături de polițiști și jandarmi, în cazul cărora faptele de amenințare, lovire sau alte violențe, vătămare corporală, etc. comise asupra acestora se sancționează cu pedepse mai aspre.
Silviu Geană: „Federația Sindicatelor Silva va susține în continuare, prin toate mijloacele legale, respectarea prevederilor Statutului personalului silvic, dimensionarea cantoanelor, districtelor și ocoalelor silvice în funcție de activitățile specifice și realitățile din teren, precum și dotarea personalului silvic conform legislației în vigoare, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acțiuni de protest.”