Vi se pare că avem o criză politică în aceste zile? Relax, nu mergeți după fentă. Chiar dacă pare să se fi dezgropat securea războiului, în realitate, doar se renegociază sferele de influență.
Nimeni nu vrea alegeri anticipate iar, în cazul extrem în care USR chiar iese de la guvernare, PNL va continua să guverneze ajutat de UDMR. Cât despre PSD, acesta nu are nici un chef să ajungă la Palatul Victoria și să deconteze oalele sparte de Cîțu și Compania.
Asta, despre politică. Restul rămâne bătut în cuie.
Actuală Putere are, în continuare rolul de se asigura că România este mulsă bine și la timp de marile corporații în beneficiul celor câteva state direct interesate de exploatarea resurselor țării. Le știți: Germania, Franța, SUA și, din când în când Olanda. Nici măcar nu este un scenariu original; e doar o altă copie a ingratului mecanism prin care Africa, Asia și America Latină au fost transformate în colonii de metropolele europene și exploatate sistematic.
Iar pentru bunul mers al afacerii au fost angajați politicieni locali care să facă treaba murdară și care să ia asupra lor toată vina; când treaba se împuțea, era sacrificat câte un țap ispășitor iar lucrurile mergeau mai departe.
În acest mecanism, rolul politicienilor – indiferent de culoarea politică – este să vă facă să credeți că încă mai dețin pârghiile de control, că dacă se apucă să facă un lucru, îl vor face.
În realitate, tot spectrul politic își ia lumina de la Guvernele țărilor „protectoare” și nimic nu se face dacă acele Guverne nu doresc.
Și situația nu este una singulară; același lucru se întâmplă în tot Estul fost comunist. „Împotriva logicii și justiției, cei 340 de milioane de occidentali bogați ai UE aspiră bogăția de la cei 103 milioane de săraci din est. Elitele din Europa Centrală și de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să recunoască realitatea, iar mulți dintre membrii elitei din Est au fost cooptați de vestici sau au fost intimidați. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească”, scrie Matthew Olex-Szczytowski, bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi.
Articolul, numit „Imperiul secret al UE” se încheie astfel: „Prăpastia economică din UE se va adânci în continuare. Ea este deja prea mare și vor apărea și mai multe resentimente, regiunea se va depopula și ar putea face implozie în orice moment. Pentru a reduce acest risc, Bruxellesul ar trebui să pună la cale un New Deal pentru imperiul său. Ar trebui să ajute afacerile din Est să se extindă. Cât îi privește pe politicienii din Est, aceștia ar trebui să denunțe colonialismul și să obțină libertate de acțiune pentru firmele autohtone. Dacă nu se va produce o schimbare radicală, Vechea Europă ar trebui să se pregătească pentru noi forme de populism și alte consecințe ale ruperii în două a Europei”.
Un avertisment inutil. Vestul e prea preocupat să-și umple buzunarele furând Estul în vreme ce Estul aleargă după potcoave de cai morți, convins că situația se va rezolva la alegeri. Fără să știe că urnele sunt măsluite și, indiferent cine iese, va continua să aplice ordinele primite din Vest.
Răzvan Bibire