În 1973, la cel de-al XV-lea Congres Mondial de filosofie, mexicanul José Sanabria, cunoscut prin atitudinea sa pesimist-tehnologico- existențialistă, spunea: ,,Filosofii trecutului s-au întrebat: ce este omul? Filosofii de astăzi, față în față cu tehnocrația, trebuie să se întrebe: ce va deveni omul? Mulți așteaptă cu nerăbdare răspunsurile lor”. Răspunsurile au început să vină. Nu neapărat de la filosofi, ci mai ales de la ofensiva tehnologică. Revistele de știință, psihologie, sociologie, filosofie, futurologie ne asaltează cu știri despre inteligența artificială, sănătatea tehnologizată, mașinile autonome, mașinile electrice, educația tehnologizată, imprimarea 3D, noua agricultură, locurile de muncă moderne și reevaluarea sensului ființării.
Yasunari Kawabata, autorul celebrului roman ,,Maestrul de go”, în care realizează cronica de poveste a unei partide istorice în care se înfruntă un venerabil maestru și un tânăr jucător talentat, a surprins ciocnirea dintre tradiția imperială și modernizarea adusă de secolul al XX-lea. Astăzi, Kawabata, știind că anul trecut un computer l-a învins pe cel mai bun jucător de go din lume, ar putea scrie un roman în care vedeta ar putea fi inteligența artificială. Mașinile electrice vor fi vândute, prin 2030, cu garanții pe viață. Un motor al acestora va avea doar 20 de piese, în vreme ce robotul-service va putea lecui o eventuală defecțiune în doar zece minute. Benzinăriile vor dispărea; ca și exploatările de petrol și cărbune. Energia ecologică va încerca să ne fie prietenă; inclusiv prin tarife. Alde OPEC și E-ON vor deveni amintiri triste. Mașinile autonome și-au făcut apariția.
Accidentele rutiere vor deveni curiozități. UBER cu variantele sale, alte semne de prietenie. Pruncii de astăzi nu vor mai trece prin aventurile mioritice ale obținerii permisului de conducere.
Medicii nu vor risca să deschidă gura, pentru a formula un diagnostic, decât după ce vor asculta glasul computerelor. Vor deveni ,,rude” cu mai puțin titrații cititor de contor? Deja, cercetarea științifică privește cu optimism către proiectul dispozitivului medical „Tricorder X”, care funcționează împreună cu telefonul personal, îți scanează retina, ia probe de sânge și de respirație, analizează 54 de bio-markeri care identifică aproape orice boală. Toate serviciile vor fi computerizate; inclusiv cele de securitate și vamă. Optimiștii spun că prin 2030 computerele vor fi mai inteligente decât oamenii. În câteva secunde, computerul-jurist va oferi informații care-i vor scoate din joc pe avocați. Vor rămâne doar câțiva, de sămânță muzeală. Ce mai tura-vura, ne așteaptă, la prima cotitură, un șoc tehnologic pe care cu instrumentele oferite de iohannisiana ,,Românie educată”, proiect desprins din înțelepciunea domnului Vucea, nu-l vom putea absorbi fără vânătăi. Progresul are și costuri sociale. Pe noi, care suntem, din multe puncte de vedere, rămași în urmă cu vreo sută de ani, probabil că nu ne va afecta chiar atât de repede.
Vom asista mai ales la dramele celor care nu se vor putea desprinde de clasicismul prăfuit al unor profesii. Profesorul care va intra în clasă cu dorința de a debita ca pe o poezioară informații, fără să promoveze brainstormingul veritabil, va suferi crunt. Polițistul patron al permiselor de conducere moca va intra în depresie cronică. Vilele somptuoase purtătoare de caschetă vor fi mai puține. Politicienii, aruncați în coșmarul public al detectoarelor de minciuni (pe care vor trebui să le poarte la rever ori de câte ori vor slobozi o vorbuliță oficială), vor privi misia ca pe o pedeapsă, atunci când detectoarele vor izbucni în hohote de râs. Jurnaliștii aserviți intereselor otrăvite vor ajunge să scrie doar prin mahalale, pentru uzul maidanezilor, pe frontispiciul clădirilor părăsite. Lătralnicii din actualele sfaturi populare vor ajunge să urle, socolist, la Lună. Vânătorii de șoapte intime, văduviți de accesul sub plapuma privată, vor risca, și ei, prietenia balamucului. Vameșii care fuseseră luați cândva cu duba și repuși în drepturi, după redistribuirea dâmbovițeană a veniturilor ilicite, vor scrie, alături de ceilalți amintiți, tratate caraghioase despre paseim. ETC.