Din această lună, comercianții nu vor mai putea vinde anumite produse din plastic. Pe listă, intră tacâmurile de plastic, paharele pentru băuturi din polistiren expandat, recipientele pentru alimente ori pentru băuturi, făcute din polistiren expandat, dar și bețișoarele din plastic pentru urechi (cu excepția celor din categoria dispozitivelor medicale), paiele pentru băuturi, agitatoarele pentru băuturi, bețele atașate baloanelor.
Pe rafturi, dar și în cadrul unor diverse evenimente, vor mai putea fi, însă, produsele din plastic provenite din stocurile achiziționate înainte de apariția normativului care interzice vânzarea acestor mărfuri – OG nr. 6/2021. În schimb, după epuizarea stocurilor din plastice, comercianții și organizatorii de evenimente pot vinde doar produse similare din materiale biodegradabile. Astfel, după 30 septembrie, cei care vor fi găsiți cu asemenea produse interzise de lege riscă între 20.000 și 40.000 de lei, în cazul firmelor, sau între 3.000 și 6.000 de lei, dacă sunt persoane fizice.
Interesant este că firmele care vând cu amănuntul astfel de produse, la fel și cele care le folosesc la comercializarea propriilor produse (caserole pentru mâncare, pahare pentru băuturi etc) sunt obligați să le ofere clienților posibilitatea de a alege alternativele reutilizabile ale plasticelor și care nu conțin plastic, taxând separat produsele din plastic de unică folosință. Prețul plasticelor trebuie afișat la vedere pentru toată lumea.
În maximum un an de la intrarea în vigoare a acestor restricții, va trebui înființat un registru național în care vor fi înscrise firmele care aduc în țară alternativele reutilizabile durabile și cele care introduc sticle PET făcute din plastic reciclat.