9 noiembrie 2024

Bacauanii n-au dat navala la mediatori

De la 1 octombrie medierea ar fi trebuit sa fie un subiect cunoscut de cei care au ajuns în instanta din diferite motive. De la aceasta data, acestia trebuie sa urmeaze o sedinta de informare, sa aiba habar de aceasta alternativa la procesul public din sala de judecata. Mediatorii din Bacau spun însa ca nu au niciun feed-back în acest sens.

Din aceasta luna mediatorii bacauani ar trebui sa fie la fel de cautati ca si avocatii de catre bacauanii care au un proces sau au de gând sa deschida o actiune în instanta. Legea medierii prevede ca de la 1 octombrie sa se mearga la o sedinta de informare, o sedinta în care sa afle ce înseamna medierea, cum se deruleaza si care sunt avantajele acestei variante. Specialistii din Bacau, care s-au pregatiti pentru a stinge conflictele în afara salilor de judecata spun ca justitiabilii nu au dat navala la cabinetele lor. „Nu. Nu avem mai multe solicitari decât pâna acum. Medierea este o procedura extraordinara daca va fi apreciata la modul serios de catre magistrati. Publicul nu este suficient informat sau aproape deloc despre aceasta alternativa”, explica Adrian Ionescu, mediator autorizat. Si se pare ca va fi destul de greu sa-l convingi pe nea Vasile care se uraste de moarte cu vecinul sau pentru un petec de pamânt sa renunte la cearta de la judecatorie pentru o sedinta calma de mediere. „Sunt atâtia care spun ne ducem la tribunal si ce-o da legea. Litigiile care au ca mobil razbunarea, sicanarea vecinului, a unei institutii nu vor ajunge la mediere pentru ca ei vor sa-si faca zile fripte unii altora”, mai spune Ionescu.



Acorduri de mediere standardizate

Când vine vorba despre persoanele juridice, lucrurile se schimba. Calea medierii pare o varianta mult mai plauzibila si mai avantajoasa, daca tinem cont de faptul ca la mijloc este vorba de bani. O actiune în instanta pentru recuperarea unor sume de bani poate dura si doi ani de zile, având în vedere încarcatura de la instante, iar la mediere totul se poate termina în câteva sedinte. Acestea sunt si cele mai grele cazue pentru ca trebuie sa se tina cont de multe aspecte pentru ca acordul sa fie unul aplicabil si sa nu poata fi încalcat ulterior de niciuna dintre parti. Pentru ca aceste acorduri sa fie ulterior si recunoscute si avizate de catre instanta de judecata printr-o sentinta, mediatorul Adrian Ionescu crede ca ar trebui ca acestea sa fie unul standardizat. Acordul trebuie sa raspunda la mai multe întrebari, astfel încât judecatorului sa-i fie usor sa se pronunte. Un lucru esential este ca partile sa fie sincere. „Eu am militat pentru standardizarea acestui acord de mediere pentru ca nu toti mediatorii au terminat Facultatea de Drept. Nu este obligatoriu sa ai o astfel de specializare. Din cauza unei redactari incomplete poate avea surpriza ca în instanta judecatorul sa nu-i recunoasca acordul si astfel omul pierde si timp si bani la mediator si nu-si rezolva problema”, mai spune Ionescu. Daca judecatorul nu recunoaste acordul de mediere atunci conflictul se va judeca în instanta. De asemenea, se mai vrea ca acel acord de mediere sa devina executoriu în momentul în care partea nu-si respecta angajamentele luate.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014