Ce vă motivează în viață?
Dorința de a rezolva problemele celor din jurul meu, caracterizată prin 3 atribute: perseverență, pasiune și altruism.
Care este filmul dvs. favorit sau filmul cu un puternic impact emoțional asupra dvs.?
Filmul “Click – Zapând prin viață”. În ciuda faptului că, la baza sa, filmul este o comedie, m-a impresionat foarte mult mesajul principal: prin viață nu poți trece sărind peste momentele dificile. Viața se parcurge așa cum este, către idealurile pe care ți le-ai propus, fără a exclude din ea cel mai important element: coechipierii (familia). Să citez direct din film, “family comes first – familia e pe primul loc”.
Cum arată un weekend perfect?
Un weekend perfect este acela când, privind peste săptămâna care a trecut, observ că lista cu așteptările celor din jurul meu s-a micșorat. Abia atunci mă întorc spre familie, cu bucuria de a asculta și de a împărtăși; acolo sunt așteptat cu drag și înțeles așa cum sunt. Mă bucur de orice activitate casnică și ludică la care particip împreună cu cei dragi. Fie în mica grădină cu legume, fie în curtea cu flori, fie cu bicicleta prin satul natal, alături de fiica mea și prietenii acesteia (atunci când nu am planuri cu jumătatea mea mai bună).
– Rezumaţi anul 2020 în trei cuvinte
– Provocări, așteptări, împliniri.
Ce carieră ați visat să alegeți în copilărie?
Sincer, visam să devin polițist criminalist, tot din dragostea față de oameni și adevăr. M-am apropiat de acest țel absolvind facultatea de Drept, considerând că așa îmi pot ajuta semenii în cunoștință de cauză.
Cum vedeţi Bacăul în 5-10 ani?
Județul Bacău e un model pentru infrastructura rutieră, dar sperăm din tot sufletul să se implementeze Programul Operațional de Infrastructură Mare, în așa fel încât să beneficieze de sisteme integrate de apă-canal toate comunitățile din mediul rural. Am credință că actualul președinte al CJ Bacău are expertiza, dar și dorința de a împlini acest deziderat și nu numai.
Care este ultima carte citită? Carte tipărită sau e-book? Ce carte ați recomanda?
“Istoria religiilor” de Mircea Eliade, tipărită, şi “Sărută-mi lacrima”, volum de poezii scris de Atena Mariana Zară și Leonid Iacob.
Ce personalitate din istorie sau din lumea contemporană v-a fost model?
Alexandru cel Mare, un om înaintea timpului său.
Ce sport credeți că este reprezentativ pentru Bacău?
Volei și handbal.
Cum poate un cetățean să abordeze un ales pentru a-i prezenta un proiect sau o cerere?
Cu încrederea că va fi ascultat cu seriozitate, înțelegere și că interactivitatea în administrația locală are rolul de a crea plusvaloare. Întotdeauna mi-a plăcut să stau de vorbă cu oamenii, să îi ascult, și să găsim împreună soluții viabile pentru toate problemele.
De ce aţi intrat în politică?
Am intrat în politică pentru că îmi pasă. Am lucrat în administrația locală timp de 22 de ani, ca secretar al comunei Săucești. Am căpătat experiența și expertiza necesară care să îmi ofere o viziune despre cum un ales local, un politician, trebuie să înțeleagă că fără sacrificiu de sine, fără puterea de a înțelege problematica unei comunități, nu poate reuși. Am simțit că sunt dator comunității locale alături de care am crescut, m-am format ca om, și care m-a sprijinit necondiționat în toate demersurile pe care le-am făcut pentru a oferi o parte din experiența acumulată în crearea unui confort cotidian decent, dar și eficient pentru viitorul acestei comunități. Îmi sunt dragi oamenii și nu m-am ferit niciodată de critica constructivă. Motto-ul meu este: “dacă nu mai ai nimic de spus, fă un pas în lateral”. Iar eu continui să cred că mai am multe de făcut și că dezvoltarea comunității locale e pe drumul cel bun. Așa cum am mai subliniat, dușmanul meu în administrație este timpul și faptul că nu toate proiectele propuse țin doar de mine și de echipa mea.
Care este viziunea dvs. cu privire la guvernarea locală?
Consider că am răspuns mai sus, însă mai pot adăuga, în principal, că știința și expertiza (nu improvizația) în administrație pot aduce performanță în implementarea tuturor proiectelor pentru comunitatea locală. Politica nu este o aventură, ci o știință; cine nu simte asa, nu poate crea strategii de dezvoltare a unei comunități, fie locală sau la nivel național.
Care este cea mai mare problemă a Bacăului? Dar cel mai mare atu al Bacăului?
Cea mai mare problemă a Bacăului, ca municipiu, este lipsa unei viziuni pe termen lung. Atuurile sale sunt aeroportul și centura. Ca județ, varietatea economică și a resurselor, dar și a viziunii de dezvoltare pe termen lung.
Care ar fi proiectul de suflet pe care doriți să-l implementați în acest mandat?
Importante ar fi mai multe: apă-canal în toate localitățile, drumuri modernizate în totalitate. Însă proiectul meu de suflet este racordarea comunei Săucești la Sistemul național de gaze naturale. Și îl vom realiza.
Unde vă petreceți vacanțele?
Micile vacanțe, pentru că nu am răbdare să lipsesc pe termen lung. În zonele istorice: Bucovina, Maramureș, Transilvania.
Vegetarian sau omnivor?
Omnivor.
Vârsta
62 de ani.
Familia
O căsnicie frumoasă și durabilă care mi-a adus doi copii minunați, un băiat și o fată, ambii realizați așa cum și-au dorit. Eu doar i-am susținut moral. Fericirea totală a venit atunci când a apărut și nepoțica noastră.
Profesia
Jurist.
Studii
Universitare (Facultatea de Drept) și postuniversitare (Masterat în politici publice).
Ce nu v-am întrebat dar doriţi să răspundeţi?
Consider că ați atins toate palierele ce mă conturează ca om și ca profesionist.