21 septembrie 2024
Sport(S)PORTretul săptămânii: Aura Balaban, doctor la…înălțime!

(S)PORTretul săptămânii: Aura Balaban, doctor la…înălțime!

Nu doar călătorului îi stă bine cu drumul, ci și antrenorului. De-abia revenită din nordul Europei, din Estonia, antrenoarea de atletism a CSM Bacău, Aura Balaban a pornit-o 10.000 de kilometri mai spre sud, pentru a ajunge în Kenya. Deși are ca hobby călătoriile, antrenoarea băcăuană nu a ales Africa drept destinație de vacanță, ci din motive strict profesionale. Alături de elevele sale de la CSM Bacău, triplusaltista Alexia Dospin și săritoarea în înălțime Federica Apostol, Aura Balaban reprezintă România la Campionatele Mondiale Under 20 de la Nairobi. Acolo unde speră să fie la înălțime. Așa cum stă bine unui viitor doctor la… săritura în înălțime, Aura Balaban fiind doctora.d la UNEFS București!
Data și locul nașterii: 26 septembrie 1980, Bacău.



Stare civilă : căsătorită, are un băiat de 15 ani, Luca, elev în clasa a zecea la Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu”.

Principala realizare profesională: „În planul strict al performanței sportive, principalele realizări profesionale sunt legate de rezultatele obținute în acest an de elevele mele, Alexia Dospin și Federica Apostol. Fără nkiciun fel de dubiu, 2021 a fost cel mai prolific an. Cel mai prolific și…cel mai încărcat. O altă realizare este cea legată de titlul de doctor pe care sper să-l iau anul viitor. Tematica tezei de doctorat? Este legată de săritura în înălțime. M-am documentat foarte mult și pot spune că mi-am lărgit foarte mult orizonturile din acest punct de vedere”.

Principalul regret profesional: „Faptul că nici Alexia, nici Federica nu s-au calificat în finala Europenelor U20 de la Talinn. E un mare regret, care deriva dintr-o mare neșansă. Fetelor le-a lipsit foarte-foarte puțin pentru a intra în primele 12. De altfel, faptul ca amândouă au venit pe locul 13, fiind primele sub linie, spune totul. A fost păcat, mai ales că, în finală, ele ar fi putut veni cu recorduri personale”.

Sportivul preferat: „Din atletism, Iolanda Balaș. Din celelalte sporturi, Gică Popescu”.

Hobby: „Înainte de orice, călătoriile. Sunt gata oricând și pentru orice destinație. Îmi fac bagajul în secunda unu. Iar dacă destinația este Italia- preferata mea- e cu atât mai bine.”.

Mâncarea favorită: „Cea mediteraneeană. Tot ce ține de bucătăria italiană, inclusiv deserturile, intra în preferințele mele. Mai ales că sunt și o pofticioasă”.

Orașul de suflet: „Clujul”.

Actorii preferați: „Antonio Banderas, Richard Gere, Demi Moore. Iar de la noi, Jean Constantin și Puiu Călinescu”.

Muzica preferată: „Cea a anilor 80, care avea o notă de romantism. Imi plac Celine Dion, Modern Talking, Michael Bolton”.

Nu poate trăi fără…: „În primul rând, fără familie. Apoi, fără atletism. De la vqrsta de zece ani m-am dedicat acestui sport și nu mă văd trăind fără el; face parte din viața mea”.

Vacanța perfectă: „În locuri cu soare, alături de familie și cu cât mai multe locuri de vizitat. Iar dacă se poate, fără foarte multă aglomerație”.

Trei lucruri de luat pe o insulă pustie: „Având în vedere că vorbim de lucruri, cred că fa,milia iese din calcul, nu? Atunci, probabil mă voi rezuma la unul singur: telefonul. Cu condiția să am cartelă și acces la net. In felul acesta, țin legătura și cu cei de acasă, pot citi si o carte, pot asculta și muzică, pot vedea și filme”.

Trei dorințe pe care i le-ar putea îndeplini peștișorul de aur: „Sănătate. Dacă avem sănătate, le facem noi pe toate. Nu mi-ar displacce însă ca peștișorul să ne dea o….aripioară de ajutor și la Nairobi, la Mondialele Under 20 pentru a prinde finala și la înălțime și la triplusalt”.

Personalitatea cu care ar ieși la o cafea: „Cu oriice antrenor sau antrenoare din atletism sau chiar și alte sporturi de la care aș avea ce învăța”.

O nebunie pe care a făcut-o sau pe care ar dori să o facă: „De obicei, nu prea fac nebunii. Fiind Balanță, sunt destul de echilibrată. Dar hai să spun că am facut un lucru mai ieșit din comun chiar vara aceasta. Nu știu dacă-i chiar o nebunie… Împreună cu soțul, ne-am auto-invitat la o nuntă, chit că nu-i cunoșteam pe miri. Adevărul este că ne doream o petrecere, așa că am…petrecut – și am petrecut pe cinste- la această nuntă.

Ce a învățat în aceste vremuri create de pandemia noului Coronavirus: „Că trebuie să avem mare grijă de noi. Nu mai spun ca în primele luni ale pandemiei am fost de-a dreptul paranoică în ceea ce privește respectarea tuturor restricțiilor, a protocoalelor și a măsurilor de igienă personală”.

Capitolul bancuri: le spune sau le ascultă?: „Le ascult și le…uit imediat”. Nu știm dacă Aura Balaban va ține minte acest banc. Noi ne facem însă datoria și-l spunem: Pe patul de moarte, bunica își cheamă nepotul și-l înștiintează ca-i lasă mostenire toată averea sa: vila, o insulă exotică, o fermă plus 30 de milioane de euro. Nepotul face ochii mari: „Bunico, îți mulțumesc din suflet! Nu știam că ai o asemenea avere. Si unde sunt toate aceste lucruri de care vorbești?”. La care bunica, dându-și duhul: „Pe facebook, nepoate”.

Cum se vede la 70 de ani: „La Sala de Atletism alaturi de nepoțelul sau de nepoțeii mei”.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img