27 septembrie 2024
Top StoryPremieră la 5137 de metri. Un alpinist băcăuan a deschis o...

Premieră la 5137 de metri. Un alpinist băcăuan a deschis o nouă rută către vârful Ararat

Premieră în Ararat – „Geta Route”, o nouă rută deschisă de alpiniștii români

O echipă de alpliniști români, între care și băcăuanul Radu Turtă a cucerit o nouă redută. Vineri, 13 august 2021, ora locala 9.35, a fost atins vârful Ararat din Turcia, având altitudinea de 5137 m, pe o rută nouă urcată în premieră de Altitude Expeditions Team. Ruta a fost deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat de la nivelul taberei de bază situată la 2500 m până pe vârful de 5137 m.



Noua rută deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat a fost denumită „Geta Route” în memoria alpinistei Dor Geta Popescu care la data 8 august 2013 a fost cea mai tânără alpinistă care a atins pe ruta clasică vârful Ararat .

„Deschiderea „Geta Route” a durat 5 zile cuprinzând în partea de aclimatizare ascensiunea in premieră românească a vârfului Micul Ararat de 3925 m, efectuată pe versantul vestic.

În continuare, au fost necesare stabilirea și amplasarea taberei de bază la 2500 m, a taberei avansate la 3350 m și a taberei de vârf la 4350 m. Ascensiunea din ultima zi, cea a vârfului, a însemnat un traseu de creastă cu stânca friabilă, depășirea unui pasaj de morena înghețată și ascensiunea unui pasaj de 450 m diferență de nivel pe o creastă de înclinație mare ce evită două văi cu prelungiri ale ghețarului somital. Partea finală a fost parcursă pe ghețarul vârfului nordic și traversarea către vârful principal”, au precizat membrii expediției într-un comunicat.

Expediția Ararat august 2021 a fost organizată și condusă de Ovidiu Popescu, logistica Mustafa Arsin, echipa de suport fiind formată din Ileana Andreescu și George Moga. Din echipa de vârf au mai făcut parte Radu Turtă, Nicolae Voicu, Dorin Circu, Mihai Popescu și Ali Arsin.

„A fost o tură memorabiliă alaturi de Altitude Expeditions Team. «Geta Route» este o adeverată provocare din cauza altitudinii și a pereților cu stânci friabile. Mulțumesc muntelui că ne-a acceptat. Un zmeu devine Zmeu numai la înălțime și în bătaia vântului”, a declarat băcăuanul Radu Turtă care este președintele Asociației „Zmeu 7 Summits 7 Volcanoes”.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img