Pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau trag semnalul de alarma si ii sfatuiesc pe bacauani sa verifice sistemele de incalzire inainte de a fi puse in functiune. Numarul mare de incendii care izbucnesc an de in sezonul rece ii determina sa faca acest lucru, mai ales ca in unele cazuri oameni nevinovati si-au pierdut viata.
Din experienta anilor trecuti, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau au invatat ca niciun sfat nu este inutil atunci cand vine vorba de salvarea de vieti omenesti din calea focului. In sezonul rece numarul incendiilor la casele de locuit este in crestere si marea majoritate au ca si cauza neglijenta proprietarilor. Acestia nu verifica sistemele de incalzire inainte de a le pune in functiune, nu le curata si de aici pana la iscarea unui incendiu de proportii nu este decat un pas. „Pentru înlaturarea pericolului de incendiu care poate aparea la sobe, recomandam sa se verifice cu grija sobele, canalele si cosurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea sa nu prezinte fisuri care sa permita scanteilor sa incendieze materialele combustibile din apropiere. Sa se tencuiasca si sa se varuiasca partea din pod a cosului de fum, în scopul sesizarii imediate a fisurilor, canalele si cosurile de fum sa fie curatate inainte de sezonul rece si sa nu fie lasati copii nesupravegheati în încaperi unde sunt în functiune mijloace de încalzit”, a spus lt. Andrei Grecu, purtatorul de cuvant al ISUJ Bacau.
Atentie la instalatii!
Dar nu doar casele din mediul rural unde predomina incalzirea cu sobe pe lemne au fost cuprinse de flacari ci si cele care sunt prevazute cu centrale pe combusibil lichid ori care au surse de incalzire electrica. In cazul celor care folosesc motorina trebuie sa se verifice in permanenta daca acele conducte sunt etanse, alimentarea sa se faca atunci cand centrala nu este pornita si sa se curete frecvent conductele de alimentare. „O alta cauza generatoare de incendii, întalnita frecvent în acest sezon, este reprezentata de exploatarea necorespunzatoare a aparatelor electrice de încalzire si a instalatiilor electrice. De aceea venim cu precizarea de a nu utiliza instalatii electrice defecte montate de personal neautorizat, fixate direct pe materiale combustibile, cu improvizatii, nu suprasolicitati circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depasesc puterea nominala a acestora si supravegheati permanent mijloacele de încalzire electrice aflate în functiune, chiar daca sunt prevazute cu termostat, deoarece acestea pot sa nu functioneze la parametrii prevazuti, si deconectati-le în cazul în care apar defectiuni”, a mai spus Grecu.
In primele noua luni ale acestui an, 9 persoane si-au pierdut viata iar alte 7 au fost ranite in urma incendiilor care s-au inregistrat in judet. (G.P.)
I-a luat casa foc
Un incendiu iscat de la cosul de fum deteriorat a distrus o mare parte din locuinta unei femei din satul Ciucani, comuna Racaciuni. Pompierii au intervenit aici pentru lichidarea focului si au reusit sa-l stinga inainte ca sa se extinda si la alte bunuri. Cu toate astea, flacarile au mistuit aproape 30 de mp din acoperisul casei si bunurile dintr-o camera.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.