15 noiembrie 2024

Se schimba regulile la asigurarea masinii

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) vrea sa modifice modul in care sunt despagubiti soferii care sunt implicati in evenimente rutiere. In cazul unui incident, pagubitul ar urma sa isi repare masina pe cheltuiala propriului asigurator, asa cum se intampla in alte state.

Vor fi astfel scutite de plata societatile care au emis politele RCA ale vinovatilor. „În prezent, durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar de dauna pe segmentul RCA este de 90 de zile. Dupa ce vom introduce noul sistem, de la inceputul anului 2013 posibil, cred ca plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile”, a spus Cornel Coca-Constantinescu, seful CSA. Dar asiguratorul care a platit reparatia autovehiculului nu va ramane cu paguba, ci isi va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare.



Se vor responsabiliza toti

Modificare nu este privita cu scepticism de catre asiguratori. Dimpotriva, efectul va fi chiar benefic. „Ar fi o modificare buna. O sa duca la o responsabilizare a societatilor de asigurari fata de clientii lor. Pana acum s-a mers pe principiul platesc un RCA, nu ma folosesc eu personal de el, deci nu ma intereseaza daca societatea este responsabila sau plateste daunele corespunzator. Singurul aspect era pretul. Din momentul in care se va modifica legislatia, societatile de asigurari vor fi mai responsabile si relatia dintre client si ele va fi alta”, a explicat Florin Misaila, directorul Astra Bacau.
Nu de aceeasi parere sunt soferii bacauani. Nu le convine modificarea si in plus, sustin ca nu doar pretul conteaza cand isi aleg o polita de asigurare obligatorie la masina, dimpotriva. „Nu mi se pare ok, dar nu avem ce face noi. Cand am ales polita a contat mai mult firma, decat pretul. Degeaba imi iau una cu putini bani, dar dureaza prea mult cand am nevoie de o reparatie”, spune Daniel Samoila.
„Nu e corect. Eu aleg sa fie o firma serioasa, nu sa o caut prin strainatate. Firmele serioase au clienti”, spune Nelu Asofiei.

Politele s-ar putea scumpi

„Tinand cont de faptul ca evenimentele rutiere au crescut ca numar si au crescut si daunele morale solicitate in urma unor accidente pe RCA, cred ca este posibil sa creasca pretul RCA-ului”, mai spune directorul Astra. Statisticile confirma spusele sale. „De la inceputul anului si pana in prezent s-au inregistrat la Biroul Tamponari 880 de evenimente rutiere”, a declarat insp. Narcisa Butnaru, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Iar numarul acestora va fi mai mare decat in 2011. Numai in primele 11 luni de anul trecut s-au inregistrat 838 de tamponari. Numarul lor a scazut in 2009, dupa ce a fost introdus constatul amiabil.

Deocamdata aceasta este o propunere a CSA, dar ar putea intra in vigoare din 2013. „Totul depinde de vointa politica. Ca si in cazul asigurarii obligatorii de locuinta, se poate intampla orice. Legea asigurarii obligatorii de locuinta este in vigoare, dar din pacate nu se aplica”, declara Florin Misaila.

Sistemul bonus-malus ramane in vigoare anul viitor. In baza de date CEDAM, fiecare proprietar de masina poate vedea in cate incidente a fost implicat si care este valabilitatea politei sale de asigurare.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014