25 noiembrie 2024

100 de studenti risca sa piarda finantarea pe Programul Erasmus

Programul Erasmus a ramas fara bani. Cel putin asta anunta Comisia Europeana. Problemele de finantare ar putea sa apara abia pe dosarele ce vor fi depuse din semestrul II, daca nu se gasesc solutii de suplimentare a fondurilor. Pentru anul academic in curs, Comisia Europeana pe probleme de educatie a transferat deja 70 la suta din finantare agentiilor nationale. Pe termen lung insa, situatia este incerta.

Programul Erasmus, care sustine schimbul de studenti intre universitatile Uniunii Europene, este in pericol. Bugetul alocat de Comisia Europeana la acest capitol a fost redus pentru anul viitor, iar sapte tari din UE (Austria, Marea Britanie, Finlanda, Franta, Germania, Olanda si Suedia) au refuzat sa majoreze contributiile pentru bugetul pe 2013. In plus, trei dintre ele (Finlanda, Germania si Franta) au cerut sa se achite mult mai putin. Asta atrage ingrijorarea specialisilor care afirma ca exista intr-adevar o problema de finantare pe acest program.



“Exista o problema si trebuie gasite solutii. Nu va fi insa o problema pe termen scurt deoarece Comisia a transferat deja 70% din finantarea Erasmus pentru anul academic 2012-2013 agentiilor nationale care distribuie fondurile.“
Dennis Abbott, purt.cuv. al Comisiei Europen pe probleme de educatie

100 de studenti, anual, de la Universitatea „Alecsandri”

In Bacau, aceste vesti au ajuns deja printre studenti. Asta in conditiile in care Universitatea “Vasile Alecsandri”, institutie care beneficiaza de aceste finantari prin programul Erasmus, trimite anual circa 100 de studenti in tarile europene pe bursele de studiu. Tocmai de aceea, unitatea de invatamant superior din Bacau este bine apreciata si de Agentia Nationala care deruleaza acest program. “Universitatea noastra este una din cele mai bine apreciate unievrsitati in ceea ce priveste bursele Erasmus, pentru ca an de an a crescut numarul studentilor care au plecat sau au venit prin acest proiect, dar si de care didactice, care au beneficiat de aceasta finantare, a declarat prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff – rectorul Universitatii “V. Alecsandri” Bacau. Referitor la aceste informatii cum ca acest proiect s-ar bloca din anul viitor, nu stim inca nimic, nu avem nicio stire din partea Agentiei Erasmus. Stim doar ca in anul universitar 2012-2013 contractul se deruleaza corect.”

213.000 euro pentru acest an universitar

In prezent, pe contractul Erasmus care se deruleaza pentru anul universitar 2012-2013, la Universitatea “Vasile Alecsandri” exista o finantare de 213.000 de euro. Din aceasta suma s-au incasat deja 170.000 de euro, adica 80 la suta, iar diferenta urmeaza sa intre in conturile institutiei in lunile aprilie – mai din anul viitor. “Ar fi o problema daca s-ar bloca Erasmus-ul. Deocamdata inca nu avem nimic concret si clar ce o sa se intample pe viitor. Daca se va intampla va fi un minus mare pentru studenti. Si am beneficiat de aceasta facilitate. Se va pierde din experienta acestor burse Erasmus, pe care noi anual le promavam, pentru ca este bine sa vezi ce se intampla la o universitate din Europa. Noi asteptam insa vesti bune si speram sa fie bine”, ne-a spus si Mihai Cosmin Belciu, presedinte Liga Studentilor Bacau.

Colaborare cu peste 80 de universitati

Vesti bune asteapta bineinteles si studentii care deja au aprobate dosarele pe aceste burse Erasmus, dar si cei care au beneficiat deja de aceasta oportunitate si care recomanda tuturor sa aplice pe acest program. Programul Erasmus se deruleaza in Universitatea “Vasile Alecsandri” de peste 15 ani, in baza unor contracte ferme cu peste 80 de universitati partenere din Europa. Studentii beneficiaza de aceste burse atat pentru studiile de licenta, cat si pentru programele de master. Pentru plasamentele noi, universitatea finanteaza primii doi ani de deplasari pentru studenti sau de mobilitati cadre didactice, urmand ca din anul trei, finantarea sa fie asigurata de Agentia Erasmus. Prin programul Erasmus orice student poate studia, macar un semestru, oriunde in Europa. La nivel national, in institutiile de invatamant superior din tara vin anual 1.500 de studeti straini, iar alti 4.500 dintre studentii nostri pleaca in afara.

„Sunt bursier Erasmus. Trebuie sa plec in semestrul II in Finlanda. E prima data cand beneficiez de o astfel de bursa. Ar fi o mare pierdere daca s-ar anula acest program, pentru ca este o experienta benefica pentru mine ca viitor kinetoterapeut.”
Gheorghe Cupsan, Facultatea de Kinetoterapie

„Eu am fost studenta Erasmus, in Franta. A fost o ocazie de a vedea cum este un sistem de invatamant din strainatate, mi-am facut prieteni noi, am vizitat multe institutii de cultura. Mi-ar parea rau de toti studentii care ar mai putea beneficia de acest ajutor, daca nu s-ar mai acorda.”
Alina Penciu, Facultatea de Biologie

„Eu am fost in Danemarca, anul trecut, pe o bursa Erasmus. Am cunoscut oameni noi, locuri noi, o noua cultura, o totala noua viziune asupra invatamantului. Daca s-ar opri finantarea, asa cum am auzit si eu, ar fi o mare greseala pentru ca acest schimbd e experienta inseamna foarte mult pentru studenti.”
Paul Luis Popa, Facultatea de Educatie Fizica



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014