27 septembrie 2024
ActualitateAu intrat în vigoare noile reguli pentru acordarea concediilor medicale

Au intrat în vigoare noile reguli pentru acordarea concediilor medicale

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus de la 1 august 2021 noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale, acestea fiind publicate pe site-ul oficial al C.N.A.S. – cnas.ro.

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape. Medicul de familie va acorda, în prima etapă, maximum 4 zile de concediu medical, după care va putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru fiecare episod de boală. Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru maximum 10 zile.



Medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maximum 15 zile. Concediul poate fi prelungit în a doua etapă până la o lună, respectiv 90 de zile pe an. Până acum, medicul specialist putea să acorde direct până la 30 de zile. În situaţia în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul pentru continuarea acestuia poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menţionate.

În situaţia în care asiguratul nu poate merge la cabinetul medical pentru a i se acorda concediu medical, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă. Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu mai merge pentru evaluarea stării de sănătate, precum şi în situaţia în care starea sa de sănătate se îmbunătățește ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluţiei bolii, medicii curanţi nu vor mai prelungi concediul medical.

Medicii curanţi nu vor întocmi planul de urmărire a evoluţiei bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru: unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii şi tuberculoză); pentru urgenţele medico-chirurgicale; pentru bolile infectocontagioase din grupa A şi pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării; în situaţia în care asiguratul este internat în spital.

Totodată, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii, a mai transmis CNAS. La fel ca până acum, după ce expiră concediul medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii. O altă noutate este că, începând cu 1 august asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până acum.

De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în țări care au fost plasate pe lista cu risc epidemiologic ridicat, iar la întoarcerea pe teritoriul României intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate doar pentru o perioadă de 5 zile.

Motivat de starea de urgență și ulterior de starea de alertă, în cadru actelor normative referitoare la eliberarea concediilor medicale au avut loc mai multe modificări, corecții care au fost impuse de pandemie. Ultimile acte normative, respectiv OUG74/ iulie 2021 și Ordinul 1398/729/ 29.07.2021 care modifică OUG 158/2005 respectiv Ordinul 15 /2018/1311/2017 au câteva modificări foarte importante. Noi am informat prin email toți furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu CAS Bacău și este bine că prin intermediul dumneavoastră putem informa pacienții și angajatorii.
Dan Stoica, director CJAS Bacău



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img