Imbarcati neglijent, cu privirea pierduta si cu o punga in mana din care inspira si expira cu putere. Sunt copiii strazii, sau aurolacii cum li se mai spune. Multi dintre noi se tem de ei, insa specialistii spun ca nu sunt agresivi ci ca sunt in lumea lor, intr-o lume din care cu greu pot fi salvati.
Majoritatea timpului si-o petrec in Piata Centrala din Bacau. In grupuri de opt sau zece persoane se imprastie printre tarabe. Comerciatii ii cunosc foarte bine. Stiu care-i mai harnic, care e mai pasnic, care vrea sa muneasca si care doar sa cerseasca. Ei sunt copiii strazii, de care multi dintre noi se tem mai ales atunci cand sunt vazuti cu punga de aurolac in mana. Inspira cu putere din solutia care ii fac sa vada viata altfel, ii desprinde de realitatea cotidiana si ii trimite in lumea lor. O lume din care, cu sprijinul familiei si a comunitatii, pot fi salvati. O singura mana de ajutor este intinsa tot timpul: a celor de la Adapostul de Zi si de Noapte „Morcoveata” din Bacau care ii primesc ori de cate ori vor pentru a manca o hrana calda, a face dus si a se odihni intr-un pat curat. „Acest aurolac, prenadez cum i se spune, este ca un drog. Da dependenta, insa sevrajul nu este atat de agresiv ca in cazul drogurilor de risc. Nu putem spune ca sunt agresivi atunci cand inhaleaza acest produs. Sunt mai mult absenti. Si ca sa si-l procure muncesc prin piata la carat marfa, fac curatenie”, povesteste Mihai Buganu, seful Adapostului „Morcoveata”.
Au fost si cazuri fericite
Ca ceilalti copii pe care-i vedem pe strazi a fost si Cosmin. La varsta de 9 ani, printr-un anturaj nepotrivit, a ajuns sa faca parte din grupul de aurolaci. Cersea, manca ce apuca, se droga si uita sa mai treaca pe acasa. Cei de la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau l-au gasit la o iesire de lucru in oras, in zona Tic-Tac acolo unde cerea bani de la soferii care ajungeau prin zona. Intamplarea a facut ca si mama si tatal vitreg sa vina la Directie pentru a cere ajutorul. Nu ruseau sa-l rupa de mediul in care ajunsese. Asa si-au dat mana autoritatile cu familia, iar Cosmin este acum un copil aproape normal, merge la cursuri si sta in familie. Spunem aproape normal pentru ca aurolacul il va urmari toata viata. „I s-au facut investigatii amanuntite si din cauza a ceea ce a consumat sistemul neurologic i-a fost afectat si va trebui sa ia medicamente pentru tot restul vietii. A primit si consiliere psihologica. Totul este sa se implice cat mai multi factori”, a mai spus Buganu. Un copil care consuma aurolac poate fi recunoscut dupa mai multe simptome. Miroase a prenadez, privirea-i este tulbure, este absent, efectiv se uita prin tine.
Banii bacauanilor ii tin in strada
Specialistii de aici cunosc situatia fiecarui copil din strada, insa in centru ei nu pot fi tinuti cu forta. Sunt influentati mult de liderul grupului si deseori se intampla ca atunci cand acesta da strigarea sa se mearga in centru vin, insa daca el spune sa nu se mearga nu se merge. Acesti copii nu pot fi obligati sa ramana in adapost si chiar daca petrec aici cateva ore, o zi sau doua, se intorc in strada pentru ca acolo gasesc resurse pentru multe din nevoile lor. „Acesti copii prefera strada pentru ca acolo ei primesc bani. Aici li se ofera solutii sau o viata cat de cat normala pe termen lung. Daca stau si analizeaza ce au, cati bani pot castiga ei intr-o singura zi din cersit, si ce le oferim noi este clar ca aleg varianta actuala. De aceea si cetatenii trebuie sa inteleaga ca banii lor ii tin in strada. Daca vor sa-i ajute, sa le dea ceva de mancare, sa le cumpere o haina, daca vor si simt nevoia, dar sa nu le dea bani. Ca le fac mai mult rau”, explica si Alina Iftode, purtatorul de cuvant al DGASPC Bacau. Odata cu racirea vremii, reprezentantii Adapostului „Morcoveata” se asteapta ca numarului copiilor cazati aici sa creasca.
Politia Locala ii are inregistrati
Agentii de la Politia Locala spun ca ii supravegheaza in permanenta dar ca nu au creat probleme deosebite in oras. „Ei stau mai mult in Piata Centrala. Este un grup format din 10-15 persoane, majoritatea cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani. Multi sunt din orasul Buhusi, avem cativa si din Roman. Am luat legatura cu autoritatile de acolo, dar ei tot aici vin. De amendat nu-i amendam ca nu sunt solvabili. Cert este ca nu fura, nu am avut probleme de acest gen cu ei pana acum”, a spus Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al PL Bacau.