27 noiembrie 2024

Rezidența Tescani

În perioada 7-17 august 2021, Chromatique Photo Studio & Art Gallery, în parteneriat cu secția „Dumitru și Alice Rosetti” a Muzeului Național „George Enescu”, organizează Tabăra Internațională de Creație „Rezidența Tescani”.

Inițiată de artistul Ovidiu Ungureanu, ediția 2021 a rezidenței, curatoriată de istoricul de artă Maria Pașc, reunește 23 de artiști cu specializările pictură, sculptură, grafică, ceramică și multimedia: Ilie Boca (Bacău), Liviu Suhar (Iași), Gabriela Culic (București), Virgiliu Parghel (București), Mihai Sârbulescu (București), Dionis Pușcuță (Bacău), Geanina Iviu (Bacău), Florin Șuțu (București), Sorin Otînjac (Iași), Ovidiu Ionescu (București), Andrei Rosetti (Deva), Marcel Lupșe (Bistrița), Alexandru Macovei (Republica Moldova), Valeriu Șușnea (Buzău), Dumitru Macovei (Bacău), Ovidiu Ungureanu (Bacău), Pablo Rodriguez Guy (Spania), Bianca Rotaru (Bacău), Luminița Radu (Bacău), Aknay Janos (Ungaria), Vasile Tolan (București), Diana Brăescu (București), Marius Tița (București).
„Rezidența Tescani” stă sub semnul continuității.



În anul 1976, la Tescani, au fost găzduiți primii rezidenți, artiști participanți la cea dintâi tabără de artă plastică. Anul acesta este cel de-al 45-lea de când locul în care s-a născut capodopera lui Enescu, Oedip, găzduiește artiști. Încă un an în care dorința soților Enescu de a transforma proprietatea într-un așezământ cultural care „să adăpostească temporar sau periodic artiști și intelectuali români sau străini”, și a Marucăi, ca „în acest loc de odihnă, reculegere și creațiune, să nu aibă acces la ospitalitatea Așezământului alte persoane decât cele care au cele mai strânse afinități cu arta muzicală, plastică și intelectualitatea creatoare”, sunt respectate.

Prin continuitate, rezidențele de la Tescani s-au transformat în tradiție. În același timp, Tescaniul este modă. Să participi, într-o tabără, care are loc în Tescaniul lui Ilie Boca, Horia Bernea, Paul Gherasim, Andrei Pleșu, al tuturor artiștilor care i-au fost oaspeți, este un prilej. Tradiția este prezent, este alăturare de actualitate și stabilitate.

Normală este continuitatea, sunt de apreciat oamenii continuității, artiști ale căror îndrăzneală și creativitate se sprijină pe acumulări temeinice și pe erudiție. Aceștia sunt artiștii Tescaniului, din trecut și din prezent. (Maria Pașc, 17 iulie, 2021, București)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014