A ieșit de la tipar numărul 119 (iunie 2021) al revistei Sportul Băcăuan, publicație lunară de cultură sportivă, care apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Articolul lui Șerban Cionoff deschide seria textelor publicate în acest număr al revistei, în care face referire la unul dintre cele mai importante evenimente gazetărești din România, Ziua Ziaristului Român, sărbătorită luni, 28 iunie 2021, în studioul ,,Horia Bernea” din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român. În urmă cu 138 de ani, la 28 iunie 1883, poetul Mihai Eminescu era arestat, devenind, astfel, primul gazetar deținut politic al României.
În cuvântul de deschidere al acestei manifestări, Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, principalul organizator al evenimentului (aflat la cea de-a șaptea ediție) a evidențiat dubla semnificație a acestei date – 28 iunie – atât ân conștiința membrilor breslei jurnaliștilor cât și în conștiința neamului românesc. Cu această ocazie, au fost acordate importante premii unor nume de marcă ale presei românești, cu regretul tuturor celor prezenți că, nici până acum, proiectul legislativ prin care ziua de 28 iunie este proclamată Ziua Ziaristului Român nu a primit acordul Parlamentului. În editorialul ,,Statui”, Mihai Buznea afirmă cu amărăciune că ,,noi, românii, nu prea ne-am onorat sportivii-campioni cu statui care să le imortalizeze faptele și chipurile în conștiința neamului”, iar Dan Sion spune că avem și noi o națională de fotbal, ce-i drept, cam slabă, de aici și întrebarea: ce facem cu ea?
Leonard Popa ne prezintă un alt an important din arhivele sportului băcăuan, sezonul de fotbal 1967-1968, atunci când, Dinamo Bacău (antrenată de Dumitru Nicolae-Nicușor) revenea în primul eșalon, cu o victorie spectaculoasă împotriva echipei Steaua: 2-1! A fost și partida în care Dembrovschi înscria primul său gol în Divizia A. La sfîrșitul turului, acesta se găsea pe locul al 2-lea în clasamentul golgeterilor, cu 5 reușite, iar Dinamo Bacău termina pe locul șase, înaintea unor echipe precum U Cluj, Rapid București, U Craiova, ASA Târgu-Mureș, sau Progresul București. La rubrica ,,Remember”, Ștefan Olteanu ne aduce în prim plan perioada de glorie a echipei de handbal feminin Știința Bacău, câștigătoare a Cupei Cupelor, finalistă a Cupei Campionilor Europeni, multiplă campioană națională și câștigătoare a Cupei României.
La (S)Portretul lunii, Dan Sion ne-o înfățișează pe valoroasa atletă de la CSM Onești, Iulia Banaga, după care relatează într-o serie de articole aspecte din actualitatea sportivă băcăuană. Ion Șarban ne prezintă succesul sportivei Georgiana Antuca (SCM Bacău), care a cucerit prima medalie pentru Romînia la lupte libere, în cadrul CE de juniori de la Dortmund, în timp ce Ion Moraru ne asigură că la Onești totul e ok în privința sportului (cu precădere în domeniul handbalului), mai ales că aici există și un club de handbal numit OK Sport Onești, cu bune rezultate… Tot din revistă mai aflăm că la Campionatele Balcanice de Atletism rezervate seniorilor (Serbia, sfârșitul lunii iunie), din cele șase medalii de aur trei au fost adjudecate de atleții băcăuani Nicu Soare (3.000 și 5.000 m) și Adelina Panaet (3.000 m obstacole)!
Din cuprinsul revistei nu lipsesc serialele ,,Caietul albastru” (Cornel Galben), ,,Dribling” (George Viscreanu), ,,Bacăul turistic” (Romulus-Dan Busnea), ,,Dintre sute de catarge…”, sau pagina jurnalsitului și caricaturistului VEM (Victor Eugen Mihai).
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.