27 septembrie 2024
ActualitateApocalipsa de la 1 iulie

Apocalipsa de la 1 iulie

De la 1 iulie, un val de scumpiri se va abate peste România, care poate genera reacții în lanț. Energia electrică, gazul metan, energia termică și chiar TVA pentru cumpărăturile online din afara UE vor suferi modificări care nu vor fi în avantajul cetățenilor. Mai mult, tot de la 1 iulie se introduce certificatul digital pentru călătoriile în afara țării.

Val de scumpiri peste români



De azi, începe avalanșa de scumpiri, aproape în toate sectoarele economiei. Astfel, de la 1 iulie, urmare a liberalizării pieței energiei, dar nu numai, urmează ca prețul curentului electric să crească în procente cuprinse între 3-13%, proces care se va întinde până la sfârșitul anului, când se așteapă ca efectele scumpirilor să se simtă cel mai mult. Cei mai afectați vor fi consumatorii care, din diferite rațiuni, nu au semnat noile contracte cu furnizorii din piața energiei, rămânând la serviciul universal. Conform calculelor Autorității de Reglementare în Energie, acest tarif de serviciu universal e mai mai mare cu până la 10% față de cele plătite până acum. Cu alte cuvinte, cei care nu au semnat un nou contract pentru a trece pe piața concurențială se pot aștepta ca tarifele să fie mai mari cu până la 10%, în funcție de furnizor.

Facturi la curent, cu 15-90 de lei mai mari

Se estimează că pentru un client care are un consum de circa 125 de kW pe lună, facturile la curentul electric vor fi mai mari cu 15-90 de lei, în funcție de zona din țară în care locuiește. În schimb, cei care au încheiat noi contracte până la data de 30 iunie vor beneficia de o reducere la factură. Potrivit unor statistici, din totalul de 8,9 milioane de consumatori existenți în piața de energie electrică, 4,28 milioane au trecut în piața concurențială. De reținut că în cazul schimbării furnizorului nu există niciun risc de deconectare, deoarece instalaţia de alimentare rămâne aceeaşi. În plus, trecerea de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică achitarea unor costuri suplimentare, procedura schimbării furnizorului fiind gratuită.

Gazele, mai scumpe, pentru toți consumatorii

Și piața gazelor naturale s-a liberalizat, încă din vara trecută. Și în acest caz, consumatorii casnici aveau o perioada de grație care a expirat tot la 30 iunie 2021. Furnizorii au practicat niște tarife speciale în această perioadă în care clienții trebuiau să semneze un nou contract pentru a trece pe piața concurențială. Ca și în cazul energiei electrice, aceste facilități dispar de la 1 iulie, urmând să intre în vigoare noile tarife, mai mari. Scumpirile vor fi între 20 și 25 la sută, cu toate taxele incluse, cam pentru toți consumatorii. Specialiștii spun că diferenţa din facturile de gaze nu se va observa prea bine acum, în timpul verii, ci abia la iarnă, când ne putem aștepta la un ecart de 100 – 200 de lei. Se estimează, că în total, în piața gazelor naturale sunt 3,9 milioane de consumatori, dintre care 1,4 milioane de consumatori au trecut deja în piața concurențială. Partea bună este că și după 1 iulie puteți semna contract pentru a trece pe piața concurențială la energie electrică și gaze naturale.

Căldura în case, un lux tot mai greu de atins

Din păcate, după ce au fost greu loviți de criza generată de pandemie, mulți băcăuani care se încălzesc folosind lemnele de foc riscă să facă frigul, la iarnă. Asta după ce și prețul lemnelor de foc va înregistra o creștere cu cca. 10%. Veștile proaste îi ating și pe cei care sunt încă racordați la sistemele centralizate de încălzire. Astfel, se anunță o creștere și a prețului energiei termice de minimum 50%, în situația eliminării subvențiilor din acest an. Din păcate, la iarnă, viața va fi din ce în ce mai grea pentru milioane de români, urmare a inflaţiei declanşate de toate aceste creşteri, la care se adaugă și majorarea cursului valutar.

TVA în comerțul online

Tot de la 1 iulie, se modifică și sistemul de TVA al UE, întrând în vigoare noi norme. Or, acest lucru va duce la un nou val de scumpiri. Practic, de luna aceasta, vor fi introduse modificări ale modului în care se percepe TVA pentru vânzările online, fie că achizițiile au fost făcute de la comercianți din interiorul UE sau din afara comunității europene. Ultima actualizare a sistemului de TVA al UE a fost făcută în 1993, iar necesitatea unei reforme în acest segment a fost impusă de pandemia de COVID-19, în timpul căreia a crescut comerțul online cu amănuntul. Cert este că noile norme, în vigoare de la 1 iulie, vor influența atât vânzătorii și piețele/platformele online (din interiorul și din afara UE), cât și firmele de curierat, administrațiile vamale și fiscale, precum și consumatorii.

De la 1 iulie, este suspendată scutirea de TVA a bunurilor cu o valoare mai mică de 22 de euro, importate în UE de către societăți din afara UE. TVA va fi percepută pentru toate bunurile care intră în UE – la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE. Măsura apare după ce s-a constatat că unii vânzători s-au folosit abuziv de această facilitate, etichetând greșit transporturile de bunuri din afara UE (de ex., telefoane inteligente) pentru a beneficia de scutire. Fraudă estimată în aceste cazuri este de 7 miliarde de euro pe an. Până la 1 iulie, vânzătorii online trebuiau să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care aveau o cifră de afaceri care depășește un anumit prag general (diferit de la o țară la alta). De la 1 iulie, aceste praguri sunt înlocuite cu un prag comun la nivelul UE, de 10.000 euro. Dacă pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile. Comercianții online trebuie să se înregistreze pe un portal electronic, denumit „Ghișeul unic”, unde își pot îndeplini toate obligațiile în materie de TVA pentru vânzările lor în întreaga UE. Pragul de 10.000 de euro se aplică, deja, din 2019, pentru serviciile electronice vândute online. (Florentin Radu)

Cum, în general, plata facturilor intră în sarcina nescrisă a purtătorului de nume din sânul familiei, majorarea tarifelor la sursele de energie cad tot în gestionarea lui. Părerea cetățeanului conteză.

Cristi Enache
: „Trebuie să facem eforturi. Veniturile sunt aceleași, cheltuielile în creștere. Ttrebuie să ne descurcăm. Nu poți renunța la mâncare. Nu poți renunța la transport, comunicații. Mai limităm deplasările, fondul de bani pentru concediu… Trebuie să facem față!

Cosmin Mâzgă: Mă afectează. Sunt tânăr! La început. Abia am intrat, cum se spune, înmuncă. Am să le simt la buzunar. La chirie, lumină, mă întrețin sigur. Lucrez! Sunt nevoit să mai caut un alt job, nu știu dacă mai bine plătit. Să lucrez în două părți ca să câștig mai mulți bani, să pot să mă întrețin. Nu fumez, alcool doar la ocazii speciale. Cu banii care rămân, după ce plătesc facturile, trebuiesc ca să mă întrețin și să mă îmbrac, nu cu haine de firmă. Trebuie să muncesc mai mult. Să mă gândesc, poate la o altă specializare… Nu văd altă soluție.

Un pensionar optimist: Poți să ai o părere bună? Ce nenorociți de guvernanți, care se ceartă ca la ușa cortului, au decis așa ceva? Nu toată lumea-i proastă. Mai sunt și oameni care gândesc. Uitați ce votează lumea. Cum au ajuns asemenea personaje acolo? Am rămas la celași distribuitor de energie. N-am primit nimic acasă pentru un acord. Factura da. Mă anunță ei după ce expiră contractul, ca să mai plătesc ceva în plus. Sunt captiv în sistem. Economii? Nu poți renunța să mănânci. Tai de pe listă o friptură, să mă bucur de somn noaptea. Facturile trebuiesc plătite. La tabieturi nu renunț.

De la 1 iulie, certificat digital COVID-19 pentru călătoriile în UE

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern de marţi a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE. “Prima este ordonanţa de urgenţă privind măsurile de punere în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind COVID, cu scopul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19. Astfel, prin acest act normativ, se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei”, a spus Ioana Mihăilă.

Ea a menţionat că certificatele eliberate vor fi valabile în următoarele intervale:
– certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022;
– certificatele de testare – 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;
– certificatele de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Potrivit ministrului, certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric. “În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern, dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern”, a explicat ea.

Simona Pușcuță: „Din punctul meu de vedere nu e bine că se introduc așa zisele certificate verzi. Nu e bine pentru că fiecare are dreptul să aleagă. Dorește sau nu dorește să fie vaccinat. Sunt unii care nu au făcut nici vaccinul antigripal ani de zile. E discriminare asta. Dacă se poate circula doar în baza acestui certificat, e clar că te forțează să te vaccinezi. Și nu e ok. Nu cred că va ține mult. Se vor răzgândi. Sunt mulți care au motive reale să nu se vaccineze. Eu și copiii mei am făcut reacții alergice și la un vaccin antigripal normal. Ce să fac acum?”

Marius Năstase: „Nu. Nu e bine cu certificatul ăsta. E discriminare. Ce faci cu cel nevaccinat? Am fost în Spania și m-am întors de curând. Și acolo e tot așa. Îi obligă. Vrei să muncești? Foarte bine. Te duci și te vaccinezi. Cred că și scopul acestui certificat, este de fapt, vaccinarea.”

Anonim: „Eu m-am vaccinat doar pentru că vreau să călătoresc. Nu știu dacă e bine sau nu. Timpul va demonstra dacă am făcut bine sau nu. Cât despre certificatul verde, chiar n-am nicio treabă. Pe mine mă avantajează acum. Dar nu cred că trebuie să fie obligatoriu. Fiecare trebuie să hotărască pentru el. Dacă ni se impune, s-a dus naibii democrația pe lumea asta…”



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img