20 octombrie 2024
ActualitateMai mulți angajatori au fost reclamați la Inspectoratul Teritorial de Muncă

Mai mulți angajatori au fost reclamați la Inspectoratul Teritorial de Muncă

Zeci de actuali ori foști salariați ai unor angajatori i-au acuzat pe aceștia, luna trecută, că le-au încălcat drepturi fundamentale prevăzute de Codul Muncii (Legea 53/2003, actualizată). Mai exact, în luna mai la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost depuse 40 de sesizări la adresa unui număr similar de agenți economici, unele petiții fiind semnate de mai multe persoane. Marea majoritate a reclamanților i s-au plâns ITM-ului că angajatorul lor nu le-a achitat anumite drepturi bănești.

Astfel, 30 de sesizări au avut ca obiect neplata salariului cuvenit semnatarilor pentru munca prestată, a orelor suplimentare, a sporurilor cu caracter permanent ori a sumelor aferente concediului medical sau de odihnă. Alte câteva persoane s-au referit la faptul că angajatorul le-a desfăcut abuziv contractul individual de muncă, nu le-a încheiat acest act, în formă scrisă, ori că le-a concediat fără să le acorde preavizul legal. Restul petenților au sesizat ITM-ul că patronul la care au lucrat le-a refuzat eliberarea adeverinței care să confirme perioada în care au muncit la el, adeverință necesară la obținerea pensiei.



Cât despre proporția în care au fost rezolvate sesizările, pe parcursul lunii mai, inspectorii ITM-ului au reușit să soluționeze toate cele 40 de petiții. Dar, din păcate, și de această dată concluzia formulată de către inspectori, în urma verificărilor întreprinse la angajatorii incriminați, nu le-a fost favorabilă decât unora dintre reclamanți. În peste 50 la sută din cazuri, semnatarii sesizărilor nu au avut câștig de cauză, deoarece inspectorii ITM nu au găsit la angajatorul reclamat documentele care să confirme cele susținute în plângeri.

În această situație, cei nemulțumiți de verdictul dat de către ITM Bacău se pot adresa instanței care judecă în regim de urgență spețele legate de aplicarea Codului Muncii.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img