S-a ridicat la stele sufletul profesorului, sociologului psihologului și paremiologului băcăuan Virgil Mocanu. S-a întâmplat sâmbătă, 26 iunie. Pe 26 martie împlinise 80 de ani.
A fost și un filozof original, un gânditor profund dedicat amănuntelor care ne marchează traseul vieții, dar în cele mai multe cazuri parcă de nevăzut. Despre el aveam impresia că stă numai pe gânduri. Dar el însuși spunea: „Filosoful: un ins care muncește doar atunci când care pe gânduri”.
În ultimii peste 30 de ani își publica astfel de gânduri în cărți și în studii de referință într-un domeniu mai puțin abordat de cercetarea științifică: „Umanism și realism în folclorul paremic românesc” – 1989, „Psihosociologie și paremiologie” – 2004, „Rezonanțe. Articole și studii de psihologie socială – 2017, „Mic dicționar de științe socio-umane comentat” – 2020, dar în 1989 văzuse deja lumina tiparului („Umanism și realism în folclorul paremic românesc”. O bună perioadă de timp a fost și un colaborator al ziarului „Deșteptarea”.
Era un om blând, un bun prieten și un bun sfătuitor. Era un înțelept. Sfaturile sale aveau ceva din înțelepciunea omului hâtru, din popor, iar cugetările sale au fost publicate în cărți și în ziare și reviste. În ultimii ani lucra și la un „Îndreptar popular de etică și de conduită pentru tineret”.
„Nu mi-am făcut niciodată iluzii că tarele morale individuale sau sociale ar putea dispărea instant în urma criticii și dezavuării lor publice, dar am păstrat mereu credința că numai astfel este posibil să determini acutizarea conștiinței critice a oamenilor cinstiți față de ele” – scria în cartea sa „Rezonanțe”.
Virgil Mocanu se trăgea din Târgu-Frumos al Iașilor. Era licențiat în sociologie al Universității „Al. I. Cuza”, dar era mândru și pentru că făcuse și studii de horticultură în anii liceului.
Drum lin pe Calea Lactee a înțelepciunii celeste, Virgil!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.